info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Artour var hemma med sonen – sparkades från praktik

Blivande snickaren Artour Nordström behövde vara hemma med sin ettårige son. Då förlorade han sin praktikplats på bygget.
– Det var ett väldigt drastiskt beslut, säger Artour, som funderar på att byta bransch efter händelsen.

"Varför ska kvinnan vara den enda som tar hand om barnen?" säger Artour Nordström. Foto: Privat

Artour Nordström, 32 år, jobbade länge som ställningsbyggare, men ville utvecklas vidare och började därför på vuxenutbildningen på bygg- och anläggningsprogrammet på Bräckegymnasiet i Göteborg.

Tillsammans med sambon Alexandra har han sonen Nikolaj, drygt ett år gammal.

På utbildningen gick allt enligt planerna. Artour valde snickarinriktning och började sin praktik på företaget Jussila Bygg i maj. Före sommaren passade Artour på att ansöka om föräldraledighet till hösten. Under sammanlagt sex dagar, fördelat på tre veckor, behövde han ta hand om Nikolaj.

– Alexandra var föräldraledig men hade hoppat på en distanskurs där det var obligatorisk närvaro vissa dagar, säger Artour.

Artour berättar att han fick godkänt av så väl Jussila Bygg som skolan. Men när hösten kom och Artour började vara föräldraledig, sa hans företag ändå stopp till fortsatt praktik.

– Jag blev uppringd och de sa att det inte funkade med föräldraledigheten. Jag fick komma och hämta mina grejer och lämna företaget. Det var ett väldigt drastiskt beslut.

Hur kände du då?

– Det kändes ganska tråkigt och jättekonstigt att det helt plötsligt inte funkade. Varför ska kvinnan vara den enda som tar hand om barnen?

Vad hände sedan?

– Skolan meddelade att jag fick en månad på mig att hitta en ny praktikplats. Jag hittade en annan plats på ett snickeri, där jag är nu.

Artour berättar att han på sin nya praktikplats jobbar med finsnickeri.

– Det är inte riktigt inte samma grej som klassiskt byggarbete. Jag funderar på att byta inriktning till finsnickeri istället.

Tack vare den nya praktikplatsen?

– Nej, det beror också på att det andra företaget inte ville ha mig på grund av föräldraledigheten.

Kände du att byggbranschen inte var för dig?

– Det var exakt så jag tänkte.

Artour Nordström berättar att han hade diskussioner med rektor Mikael Karlsson på Bräckegymnasiet i samband med den förlorade praktikplatsen. Men Artour säger att han fick allt annat än stöd.

– Rektorn var väldigt diskriminerande mot mig. Han sa att det inte var läge att skaffa barn för mig och han frågade hur jag tänkte när jag utbildade mig och tog föräldraledigt, säger Artour.

Jimmy Jussila, arbetsledare, på Jussila Bygg, förklarar hur företaget resonerade när man avslutade Artours praktik.

– Det funkade inte för oss, helt enkelt. Vi engagerar oss rätt hårt i att planera för praktikanter, att vi har någon som tar hand om dem. Då räknar vi med att de ska vara där. Det blev för svårt den här gången, helt enkelt, säger han.

Men han vara bara borta sex dagar i en treveckorsperiod och behövde sedan hitta en ny praktikplats.

– Det funkade inte för oss, bara.

Du tycker inte att det var diskriminerande?

– Jag tänker inte på det, utan på att arbetet ska fungera. Vi måste planera för att en helt okunnig kille ska ha någon med sig. Då får man vara på jobbet, så är det.

Mikael Karlsson, rektor på Bräckegymnasiet, håller inte med om att han behandlat Artour Nordström diskriminerande och beskriver en annan bild av skeendet, att begäran först handlade om ännu fler dagar.

– Jag har absolut inga som helst problem med elever som är föräldrar. Artour meddelade företaget att han tillsvidare bara kunde praktisera två dagar i veckan, vilket företaget inte kunde ställa upp på, säger Mikael Karlsson och fortsätter:

– Vår utbildning går inte att bedriva på halvfart, dels på grund av betygsättningen som hela tiden har en deadline, dels så ställer företagen inte upp på detta.

– Eleven känner sig diskriminerad, men han var mycket medveten om att utbildningen var på heltid och att de hade ett barn att ta hand om. Att det bara handlade om tre veckor är en efterhandskonstruktion. Hade vi fått den informationen kunde han ha fått jobba hemma med teori dessa veckor, och sedan tagit igen praktiken genom att praktisera fem dagar i veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Artour var hemma med sonen – sparkades från praktik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig