info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Årets sämsta bygge" kan slippa miljonvite

Årets sämsta bygge 2006 i Byggnadsarbetaren, Dragon Gate i Älvkarleby, kan slippa vitet på 1,1 miljoner kronor för brott mot arbetsmiljölagen. Bolaget som arbetsmiljöverket under två års tid riktade sina krav mot, hävdar nu att ett annat företag i själva verket var arbetsgivare för de kinesiska byggnadsarbetarna.

Bygget av ett kinesiskt centrum i Älvkarleby har pågått i snart två år. Anläggningen ligger vid E4:an, strax söder om Gävle. Latep AB är arbetsgivare och kinesisk och polsk arbetskraft har använts på bygget. I december utnämnde Byggnadsarbetaren arbetsplatsen till ”Årets sämsta bygge 2006”.
Företaget Latep AB, som kontrolleras av Jingchun Li, har fått över 20 allvarliga anmärkningar på grund av bristande säkerhet, muntligt och skriftligt, av arbetsmiljöverket. Verket har också lagt så kallade förbud flera gånger, på grund av att byggnadsarbetarna riskerade livet när fallskydd saknades.

När verkets krav inte efterlevdes, begärde myndigheten slutligen efter flera turer att få ett vite på 1,1 miljoner kronor utdömt av länsrätten.
Arbetsmiljöverket riktar sig till fel bolag, menar nu Lateps vd Erland Ågren. ”Latep är inte arbetsgivare” säger han.
Ni har under två års tid fört en dialog med arbetsmiljöverket när det gäller bristerna på bygget och ni har skrivit på skrivelser från arbetsmiljöverket (förbud), hur kommer det sig att ni nu säger att ni inte är arbetsgivare?
– Jag har ingen kommentar förrän utslaget i länsrätten kommer, säger vd:n Erland Ågren.

Arbetsmiljöinspektören Lars Nordström har gjort ett stort antal besök på bygget. Han fick tidigt uppgiften att byggnadsarbetarna arbetade hos Latep. På arbetstillstånden från migrationsverket, som visades upp personligen av vd:n Erland Ågren, stod det att byggnadsarbetarna ”ska fungera som byggnadsarbetare hos Latep”.
– Man försöker tydligen använda juridiska finter för att komma runt ansvaret och hänvisar nu till ett annat bolag. Det betyder att vi kan få avslag på vitet, säger Lars Nordström.

Det bolag som Lateps vd menar är den verklige arbetsgivaren, heter China Lizi Industrial Group, och har sitt säte i Kina.
– Om länsrätten kommer fram till att vi skulle ha skickat våra krav med mottagningsbevis till bolaget i Kina, så sätts hela rättssystemet ur spel. Hur ska man till exempel göra om man vill använda delgivningsman? Ska delgivningsmannen åka till Kina? frågar sig arbetsmiljöinspektören Lars Nordström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Årets sämsta bygge" kan slippa miljonvite

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig