info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Årets sämsta bygge: asbestfällan i Umeå

Arbetarna utsattes för livsfarlig asbest tre gånger. Ändå tvingades de själva slå larm för att stoppa jobben. Nu utser Byggnadsarbetarens redaktion universitetssjukhuset i Umeå till 2012 års sämsta bygge.

– Det är en ren katastrof. Sammanlagt har 58 byggnadsarbetare utsatts för asbest och vi är tolv som drabbats i alla tre omgångar, säger Johan Ledstedt, skyddsombud och håltagare på arbetsplatsen.
Han är också asbestsanerare sedan många år, vilket lett till att han upptäckt asbest och sett till att livsfarliga jobb stoppats. Nu lever han och andra med oron.
– Många av oss är oroliga och förbannade i dag. Jag känner till alla sjukdomar man kan få och vi har haft 20-åriga arbetare som har stått här och bilat i asbesten, säger han.

Försökte larma

Asbestexponeringen har skett på två arbetsplatser. Det började i djupkällaren där en rörmontör gång på gång försökte larma om asbestrisken. Till slut dammsög han själv upp damm och lämnade påsen hos arbetsledningen. Men inget hände på en och en halv månad förrän han själv tog tillbaka provet och lämnade in.
– Jag är otroligt upprörd. Det var asbest och den kom från trasiga rörböjar. Där hade jag jobbat i tre månader, medan många andra byggnadsarbetare arbetat i samma lokal, säger rörmontören till Byggnadsarbetaren.
Direkt efteråt stoppades jobbet av hans skyddsombud.

Dammet spreds

Bara några månader senare var det dags igen, då ett våningsplan på cirka 800 kvadratmeter skulle renoveras. För få asbestprover togs, trots att det är väl känt att sjukhuset innehåller mycket asbest. Arbetarna gick in och bilade i områden där det senare visade sig finnas asbest i fix och fog till kakel, och damm spreds i lokalerna. Efter ett skyddsombudsstopp inleddes en sanering som också den gick snett. I efterhand visade det sig att asbestdamm och kakel, samt kakelrester satt kvar.
Det gjorde att arbetarna återigen utsattes för allvarliga risker tills några av dem varnade för att något var fel.

Riktat krav

Ansvaret har fallerat i flera led. Arbetsmiljöverkets Sture Hansson har kritiserat de inblandade företagen och riktat krav mot landstinget och Bravida för händelserna i källaren. Vidare mot Skanska Direkt som har huvudansvaret vid renoveringen av våningsplanet.

”Olyckligt”

Gunilla Reinklou, byggprojektledare vid landstinget, kommenterar i mejl att sjukhuset utnämnts till ”sämsta bygget”.
– Det känns väldigt olyckligt och tråkigt att hamna på listan över landets sämsta byggen. Våra krav i byggprojekt är att de ska hålla hög nivå när det gäller arbetsmiljö för våra entreprenörer och hyresgäster.
Hur kunde det gå så illa med arbetsmiljön?
– En dåligt utförd efterkontroll efter sanering. Vi vill samtidigt poängtera att detta rör två av alla de byggprojekt som bedrivits under året.
Också Skanska medger att fel begåtts.
– Eftersom medarbetare har utsatts för asbest har vi brustit på arbetsplatsen. Det har dock visat sig vara en emellanåt komplex arbetsplats, där asbest visat sig förekomma i rum där vi redan tagit prover med negativt resultat, säger Skanskas distriktschef Mats Eriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Årets sämsta bygge: asbestfällan i Umeå

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig