info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsplattform knäcktes – två räddades med stegbil: "Jättedramatiskt"

Plötsligt knäcktes arbetsplattformen och vek sig. Två murare räddades med stegbil på fem meters höjd. ”Bara tur som gjorde att ingen skadades allvarligt”.

Två murare var nära att skadas när en arbetsplattform knäcktes. Foto: Johannes Gullbrand/Ljusnan

Olyckan inträffade igår, måndag, vid fasadmurning på bygget av den nya bandyhallen i Bollnäs. Tre murare befann sig på arbetsplattformen och hade även med sig tegel och bruk.

–  Arbetsplattformen knäcktes och gav vika på ena sidan så den lutade ner i ungefär 45 grader, berättar Erik Hävermark, chef för projektutveckling hos beställaren SBB Samhällsbyggnadsbolaget.

Läs också Rev asbest utan skydd i SBB:s lägenheter: "Boende får i sig fibrer"

Då plattformen bröts gled materialet och två murare ner på vänstra sidan men de var kvar på plattformen.

– De har beskrivit det som ett långsamt händelseförlopp, lite som i slow motion. En åkte före och en efter teglet. De blev hängande på fem meters höjd, säger Kennet Bolinder. Han är delägare på Hälsinge Mureri där murarna är anställda.

Räddningstjänsten tillkallades och kom med en stegbil och lyftkorg som murarna kunde kliva över i. En hade fått tegel över benet och uppsökte hälsocentralen men undkom med blåmärken.
Den tredje muraren på plattformen befann sig längre in, närmare masten. Han kunde ta ett steg åt sidan och ställa sig i säkerhet då han kände att plattformen sjönk. Sedan tog han sig in i byggnaden.

Plattformen som användes var inhyrd. Kennet Bolinder säger att de nu utreder oklarheter med det inhyrande företaget och själva maskinen.

– Jag känner tacksamhet över att grabbarna har klarat sig men också frustration och ilska över att detta kunde hända. Jag har påvisat brister flera gånger på plattformen. Driften har varit si och så,  den har inte gått upp som den ska. Då har vi fått det åtgärdat men nu funderar man ju på hur pålitlig maskinen alls var.

Nu ska olyckan utredas av polisen, som utreder möjligt arbetsmiljöbrott. Även Arbetsmiljöverket och inblandade företag gör utredningar.

– Detta är den värsta mardrömmen både som arbetsgivare och arbetskamrat. Sånt här får inte hända. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 30 år i branschen, säger Kennet Bolinder.

Han berättar att det varit en omtumlande upplevelse för murarna men att de är vid gott mod.

– Jag var med dem till typ 22 igår kväll. Idag jobbar alla tre igen

SSEA är totalentreprenör på bygget och har samordningsansvar. Hälsinge Mureri är underentreprenör.

Erik Hävermark hos beställaren väntar nu på att frågan ska utredas.

– Jag tycker detta är en jättedramatisk och allvarlig händelse och min bild är att det bara är turen som gjort att ingen skadats allvarligt. Man får avvakta utredningen och se vad det är som har brustit, säger han.

Gå med i Facebookgruppen
Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsplattform knäcktes – två räddades med stegbil: "Jättedramatiskt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig