info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket stoppar ej bygget

Här jobbar byggnadsarbetare helt utan fallskydd på en byggarbetsplats i Söderfors. Arbetsmiljöverket har besökt arbetsplatsen, men har ännu inte stoppat bygget.

Byggnads riktar hård kritik mot Arbetsmiljöverket och menar att myndigheten inte är tillräckligt tuff mot arbetsgivare som struntar i arbetsmiljön för sina anställda.
-Det dör en byggnadsarbetare i månaden. Ska vi någonsin få stopp på dessa oacceptabla siffror så måste myndigheten bli tuffare, säger ombudsmannen Bengt Westman i Byggnads region Mälardalen.

Smala träpålar

Det var i fredags som Byggnads lokale ombudsman Jan Andersson besökte arbetsplatsen i Söderfors i Norra Uppland där byggnadsarbetarna arbetade utan fallskydd. Tre stora trähus håller på att renoveras i området. Vid gaveln på det ena huset stod rangliga ställningar som enbart bestod av smala träpålar. Där jobbade byggnadsarbetarna sex-sju meter över marken.
-Det är tråkigt att människor utnyttjas och riskerar sina liv på grund av dåligt fallskydd när det finns ett regelverk som är till för att skydda anställda, säger ombudsmannen Jan Andersson.

Inget kollektivavtal

Byggnads har inget kollektivavtal och inga medlemmar på arbetsplatsen, men kände till bygget sedan tidigare, och var då i kontakt med Arbetsmiljöverket för att få dem att stoppa bygget.
Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen för två veckor sedan. Men vid det tillfället fanns inga människor på arbetsplatsen.

”Kunde inte lägga förbud”

-Vi kunde inte lägga något förbud eftersom arbetsplatsen var obemannad. Vi fick, per telefon, tag på en person som sitter i styrelsen för en stiftelse som äger husen, säger arbetsmiljöinspektör Britt Eriksson.
Hon redogjorde då för personen i styrelsen, per telefon, vilka krav arbetsmiljölagen och byggföreskriften ställer, och tillade att Arbetsmiljöverket kommer att göra ett nytt besök inom någon vecka.

Följde ni upp bygget dagen efter?

-Nej, men vi kommer att följa upp så fort som vi har möjlighet. Vi är oerhört belastade p g a låg bemanning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket stoppar ej bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig