info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetslösa som vill ha byggjobb kartläggs

Byggföretagen skriker efter folk. Men i arbetsförmedlingens register finns det 30 000 arbetslösa. Nu ska alla arbetssökanden som kan tänka sig att ta byggjobb intervjuas av arbetsförmedlare runt om i landet.

Arbetsförmedlingarna i hela landet ska kalla in alla de som i arbetsförmedlingens databaser skrivit att de kan tänka sig att ta ett byggjobb. Förmedlingen vill få klart för sig vilka som kan ta ett byggjobb direkt, vilka som behöver kompetensutveckling och vilka som egentligen inte ska stå i registret. Många av dem som finns i databasen har helt enkelt kryssat för att de kan tänka sig ett byggjobb utan att ha yrkesbevis eller erfarenhet och får därför aldrig jobb.
– Det finns också de som av olika skäl inte kan återgå till arbetsmarknaden på grund av skador, fysiska problem eller annat. De ska inte stå som arbetssökande på byggjobb utan ska kodas på annat sätt i vårt datasystem, säger Carl-Axel Sandén informationschef på länsarbetsnämnden i Skåne län.

Matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökanden är datoriserad, men nu ska alltså dataregistret uppdateras med hjälp av intervjuer. Målet med projektet är att få fram dem som i praktiken kan ta ett byggjobb direkt och matcha samman dessa personer med arbetsgivare som vill anställa. Med tanke på att de flesta arbetsgivare vill ha personer med yrkesbevis, så kommer arbetsförmedlingen att föreslå utbildning dem som är behöver det. Arbetsgivarorganisationer och fack är också med i projektet.
– Det finns 10 340 personer i Byggnadsarbetareförbundets a-kassa som är arbetslösa (i december). Här finns både lärlingar och de som har yrkesbevis. Det är en viss skillnad mellan arbetsförmedlingens register och vårt. I ams register finns också de som inte har någon erfarenhet alls av byggbranschen. En del har förmodligen anmält sitt intresse för byggjobb men även för andra jobb, säger Sten-Åke Thorén, chef för Byggnadsarbetarnas a-kassa.

Arbetsförmedlingarna kommer avsätta mycket personal för projektet runt om i landet. Tanken är att intervjuerna ska vara genomförda i slutet av mars. I Malmö har man redan anordnat möten där arbetssökanden fått tillfälle att träffa företagsrepresentanter.
I Skåne skriker företagen efter folk. Samtliga byggarbetsgivare i Skåne län bedömer att de kommer att behöva anställa fler yrkesarbetare under 2006 enligt senaste prognosen från länsarbetsnämnden. Efter hand kommer de som har yrkesbevis att erbjudas jobb av arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen har tidigare haft liknande aktiviteter för maskinförare, lastbilschaufförer och busschaufförer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetslösa som vill ha byggjobb kartläggs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig