info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetslösa förlorar tusentals kronor

En arbetslös byggnadsarbetare kan förlora flera tusen kronor i månaden, på att ersättningen försämras i regeringens nya a-kasseförslag.

Enligt regeringens förslag ska a-kasseersättningen utgå under maximalt 300 ersättningsdagar. Arbetslösa med försörjningsansvar kan få 450 dagar.
Den högsta dagpenningen blir 680 kronor per dag, vilket är detsamma som idag. Men många byggnadsarbetare slår i taket och har sedan tidigare haft möjlighet att ansöka om en förhöjd dagpenning på 730 kronor per dag under de första 100 dagarna. Den möjligheten tas bort.

I regeringens förslag minskar man också antalet dagar när man får full ersättning. Ersättningen blir 80 procent under de 200 första dagarna och 70 procent därefter. När tiden är slut övergår ersättningen till en jobb- och utvecklingsgaranti som innebär en 65-procentig ersättning.
Dessutom skärps arbetsvillkoren för att få ersättning, liksom villkoren för beräkning av ersättningen.

I ett utkast till lagrådsremiss har regeringen lagt fast detaljerna om förändringen av a-kassan.
– Det är allvarligt att det blir en jättedyr försäkring, samtidigt som man sänker ersättningen. Det kommer att öka klyftorna mellan dem som har jobb och dem som inte har det, säger Sten-Åke Thorén, chef för Byggnads A-kassa.
Det är inte så lätt att genomföra förändringarna snabbt, menar han. Det är en fråga om rättssäkerhet för medlemmar och medborgare.
– Jag ser det som att rättssäkerheten är hotad om man går för snabbt fram, säger Sten-Åke Thorén.

Enligt regeringens planer ska förändringen av a-kassan träda i kraft från årsskiftet 2007.
En annan del av förslaget innebär att Byggnads medlemmar får en höjning av a-kassan på 300 kronor, vilket skulle innebära en a-kasseavgift på 406 kronor per månad från årsskiftet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetslösa förlorar tusentals kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig