info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivaren friad för dödsolycka

Det är byggnadsarbetarens ansvar att använda den fallskyddsutrustning som arbetsgivaren tillhandahåller. Det slog hovrätten fast idag, och friar därmed arbetsgivaren vid en dödsolycka vid Viskananstalten 2003.

Den 24 november 2003 omkom takarbetaren Johan Norberg på en byggarbetsplats på kriminalvårdsmyndighetens anstalt Viskan utanför Sundsvall. Han trampade igenom isoleringen på ett tak och föll drygt fem meter ner i asfalten.
Efter dödsolyckan åtalades arbetsledaren på byggfirman som hade uppdraget på takarbetet. Han åtalades för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott och åklagaren hävdade att det var oaktsamhet från arbetsledarens sida som orsakat olyckan.
I mars 2005 friades mannen i tingsrätten och idag har hovrätten fastställt domen.
Det rapporterat Sveriges Radio Västernorrland.
Eftersom det var svårt att sätta upp fasta fallskydd på arbetsplatsen var takarbetarna hänvisade till personliga fallskydd. Arbetsgivaren hade instruerat de anställda om hur skyddsutrustningen skulle användas. Enligt domen i tingsrätten kan man inte ställa krav på att arbetsledaren ständigt ska vara närvarande på arbetsplatsen för att se till att skyddsutrustningen används.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivaren friad för dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig