info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivare arga på sen rättegång

För långsamma och för otydliga om vad man egentligen vill. Arbetsgivarna har surnat till på hur Byggnads driver en löneformstvist i arbetsdomstolen mot Peab.

– Stämningen kom i september 2001 och därefter har det tagit otroligt lång tid för Byggnads att klara ut vad man egentligen vill, säger Gustav Herrlin, arbetsrättschef på Sveriges Byggindustrier.
Målet gäller löneformerna på ett brobygge utmed Botniabanan mellan Husum och Örnsköldsvik. De anställda ville mäta jobbet, men arbetsledningen sa nej. Orsaken var att bygget hade löpande konstruktion, det vill säga det projekterades allteftersom arbetet framskred.
Tvisten ledde så småningom fram till att Byggnads stämde Peab. I slutet på januari i år lade de fram sin bevisning. Alldeles för sent tycker Gustav Herrlin, med tanke på att rättegången skulle ha inletts den 19 februari. Nu är förhandlingarna uppskjutna på Byggnads begäran. Nytt datum är inte satt.
– Först tre veckor före rättegången kommer de dragandes med en massa nya uppgifter, fastän de haft ett och ett halvt år på sig. Så gör man bara inte, säger Gustav Herrlin.

Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads, tycker att kritiken är obefogad.
– Det här är en väldigt omfattande process. Det visas, om inte annat, av att det kommer att behövas tre rättegångsdagar för att dra igenom den. Jag tycker det är smutskastning från Gustav Herrlins sida att påstå att vi förhalar något.
Förutom omfattningen så kompliceras saken av att avtalstexten som stämningen bygger på har ganska många år på nacken.
– Vi har fått gå tillbaka 40 år i tiden för att tolka ut vad man egentligen kom överens om en gång i tiden, säger Gunnar Ericson.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivare arga på sen rättegång

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig