info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetarna sov på kommunala bygget: "Jobbar i damm hela dagarna"

Vid ett arbetsplatsbesök i Bjuv upptäckte regionala skyddsombudet Robert Nilsson att det sov två arbetare på madrasser i lokalerna.
– De jobbar ju hela dagarna i damm och sedan ska de sova i den här skiten, säger han.

Robert Nilsson, regionalt skyddsombud på Byggnads Skåne, är kritisk till hur byggjobbarna bodde. Foto: Privat/Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bil

När Robert Nilsson, regionalt skyddsombud på Byggnads Skåne, besökte en byggarbetsplats i Bjuv förra veckan höll två arbetare på med att bygga om, riva och måla. En av arbetarna var en underentreprenör, den andra var anställd av byggföretaget Torna Bygg. Men det var inte bara en arbetsplats skulle det visa sig, något som Helsingborgs dagblad var först att rapportera om. 

– På två ställen i lokalen fanns två madrasser och sängkläder. Jag såg även frukt och drycker vid en av madrasser. Jag försökte prata med en av dem, men han kunde inte någon svenska, säger Robert Nilsson.

Arbetarna håller på att göra om Swedbanks gamla lokal till ett nytt, kommunalt, bibliotek.

En sovplats fanns i ett kontorsutrymme och den andra i ett rum som var i anslutning till den stora lokalen och som användes som fikarum. Här fanns också byggvirke, rivnings- och undertaksmaterial på golvet och arbetskläder hängde på elementen.

– Eftersom de har målat så är mycket partiklar som sprids och cirkulerar runt, även när de sover. Och det blir damm när de springer ut och in genom rummen, säger Robert Nilsson.

Sovplatser på jobbet i Bjuv. Foto: Privat

Niklas Sjödin är vd både i Hällestad förvaltning och i Torna Bygg, som har hängavtal med Byggnads. Han menar att utrymmet där arbetarna har bott är en lägenhet som tidigare tillhörde banklokalen och att det därför varit okej.

– Lägenheten har varit uthyrd tills för två, till tre månader sedan. Nu har det bott en person där under tre till fyra nätter, eftersom han inte hade ordnat något boende.

Men hur ser du på att damm sprids runt i lokaler, där arbetarna sover?
– Lokalerna ligger bredvid varandra och det finns en dörr. Det är två åtskilda lokaler med två olika ventilationssystem. Det är en fullt utrustad lägenhet med kök och toalett och man kan gå ut och in genom annan ingång, säger Nicklas Sjödin.

Annelie Gille, chef på Byggnadsförvaltningen, är dock inte nöjd med att arbetarna bott på platsen.  

– Fastighetsägaren måste följa de arbetsmiljöregler som finns. Vi har meddelat fastighetsägaren att det inte är ok ur arbetsmiljösynpunkt, säger hon. 

Bjuvs kommun har ett avtal med Hällestads förvaltning att kommunen ska hyra lokalerna till bibliotek när ombyggnaden är klar. Även Bjuvs kommunalråd Mikael Henrysson (SD) har reagerat på att de bodde arbetare i lokalerna.

– Det är inte ok. Vi hade inte någon vetskap om det, men jag tog direkt kontakt med Hällestads förvaltning när vi fick reda på det. Nu har vi kollat om det bor någon där och det gör det inte. Så det hjälpte nog att vi sa till, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetarna sov på kommunala bygget: "Jobbar i damm hela dagarna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig