info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare slavade på statligt bygge i England

På ett statligt finansierat sjukhusbygge i England har ett tiotal byggnadsarbetare från Litauen knappt fått lön, och ibland jobbat 70 timmar i veckan. Skanska är huvudentreprenör för bygget som chockar fackförbund och politiker.

8,80 pund för en arbetsvecka på minst 39 timmar. Det motsvarar cirka hundra kronor, och är den summa en av de cirka tolv byggnadsarbetare från Litauen tjänade under på byggandet av ett offentligt finansierat sjukhus i Mansfield, i mellersta Storbritannien. En annan fick cirka 800 kronor för en arbetsvecka på 70 timmar. Ingen fick någonsin övertidsersättning. Alla tolv arbetare var registrerade som enskilda företagare och har därför inte heller fått semester- eller sjukersättning.

Ett av de värsta utnyttjande av migrantarbetare sedan EU utvidgades, säger brittiska fackliga ledare till tidningen The Guardian. Och parlamentsledamoten Michael Clapham (Labour) är upprörd.
– Det här hände på ett statligt projekt där det finns tydliga regler och ett starkt fack. Vem vet vad som händer på mindre byggarbetsplatser runtom i landet, säger han till tidningen.
Byggnadsarbetarna vill inte prata med tidningen The Guardian. Men en kollega, som vill vara anonym, uppger att minst sju av dem bodde i en lägenhet med tre sängar, och att de cyklade till jobbet varje dag för att spara pengar. Kollegan säger också att han var orolig för om de överhuvudtaget skulle klara sig. Alan Ritchie är ordförande för brittiska byggfacket Ucatt, och säger att det här är det värsta han sett.

Huvudentreprenör för bygget är Skanska som har ett avtal med facket om att arbetarna minst ska tjäna sju pund i timmen. Men de litauiska arbetarna har varit anlitade av en underentreprenör till en underentreprenör som heter Produm. Från deras håll hävdar man att företaget bara gjort vanliga avdrag för boende och hyra av verktyg. En arbetsgivare får visserligen göra avdrag för husrum enligt brittiska lagar, men det får uppgå till max 30 pund i veckan, cirka 370 kronor.

Skanska har nu haft möten med alla inblandade underentreprenörer, och facket. Enligt The Guardian ska Produm nu betala skillnaden i det arbetarna skulle få, mot vad de fått, samt övertidsersättning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare slavade på statligt bygge i England

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig