info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare misstänks ha sovit bland asbest

Två ombudsmän från Byggettan gjorde i dag ett oanmält besök på en byggarbetsplats i Solna utanför Stockholm. De hittade bland annat en sovplats inne i lokalen och en liten matplats. - Vi misstänker att det finns asbest i golv och ventilation, säger Krister Strömberg, ombudsman på Byggettan.

Krister Strömberg åkte tillsammans med en kollega – Hugo Carlsson – till platsen efter en upplysning om att det pågick byggverksamhet i lokalen och att arbetare misstänktes sova på platsen. Lokalen håller på att byggas om till en restaurang.
– När vi kom dit så lyckades vi ta oss in genom en bakdörr. Därinne träffade vi på en rysk medborgare som inte pratade något annat än ryska, säger Krister Strömberg.
Nere i källaren hittade Byggnads ombudsmän en madrass på golvet och något som liknar en matplats.
– Det var då jag lade märke till golven och jag tror att det innehåller asbest. Det kan även finnas asbest i ventilationskanalerna, säger Krister Strömberg.
När de två ombudsmännen var på platsen kom det ytterligare två personer.
– De sa att de var bulgarer och att de inte jobbade på platsen, utan att de skulle träffa en kompis.
Krister Strömberg har pratat med personen som ska driva restaurangen.
– Jag har sagt åt honom att vi vill veta vilket företag som ligger bakom byggjobbet, men det är möjligt att det handlar om rent svartarbete. Det får framtiden utvisa, säger Krister Strömberg.
Under dagen lovade restaurangägaren att ta asbestprover. Han säger att ingen bor på arbetsplatsen, utan att madrassen är en vilplats. Men facket tror att arbetare bor där och kräver besked om vilka som arbetar där och under vilka villkor. Ansvarig för fastigheten där restaurangbygget pågår är fastighetsförvaltaren Solporten Fastighets AB. Tidningen har inte kunnat nå någon ansvarig på bolaget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare misstänks ha sovit bland asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig