info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare fick näsblod- arbetsplats bytte skivor

Våtrumsskivor med glasfiber och gips har stoppats på flera arbetsplatser i Gävletrakten efter att byggnadsarbetare fått näsblod och andra besvär. På en av arbetsplatserna har arbetarna fått byta till en annan skiva.

På två arbetsplatser i Gävle och en i Sandviken har byggnadsarbetare fått olika besvär som näsblod, klåda, utslag och rethosta. Detta efter arbete med våtrumsskivan Glasroc Hydro från Gyproc, en skiva som består av glasfiber och gips.
-Många byggnadsarbetare får besvär av och känner oro över dammet när de arbetar med de här byggskivorna. Byggnadsarbetare har fått näsblod, torrhosta, klåda och utslag av dammet, säger Lars Wike regionalt skyddsombud på Byggnads, som besökt tre av Skanskas arbetsplatser, i Gävle och Sandviken där sammanligt nio byggnadsarbetare fått besvär av olika slag.
-Det gäller dessutom inte bara de som arbetar direkt med att sätta upp skivorna. Utan även till exempel elektriker som tar hål i väggarna och andra som vistas i lokalerna, säger Lars Wike.

Snickaren Stefan Westrin har fått näsblod och irritationer i huden som han härrör till dammet från skivorna. Näsblod drabbade även hans kollega.
– Vi kände ett starkt obehag inför att jobba med skivorna. Det dammade enormt och fibrerna satte sig fast i huden. Från början hade jag inget skydd, sedan fick vi veta att vi skulle skydda oss. Men det var obehagligt i alla fall, säger Stefan Westrin. Men också fler fick besvär och arbetarnas fackliga företrädare, däribland snickarbasen Tobias Wiklund, drev då på för att få bort skivorna.
Skanska stoppade då arbetet med skivorna på bland annat Stefans arbetsplats, bostadsbygget New York i Gävle. Därefter var det tal om att använda en modifierad skiva av samma fabrikat, som skulle avge mindre damm, genom att fibrerna fästs bättre i gipsen. Men det ville inte byggnadsarbetarna. De menade att glasfibrerna ändå skulle komma ut i luften då man bearbetar skivan.

Skanska övergick därefter på arbetsplatsen till fibercementskivorna Minerit, för att sätta i de badrum som är kvar.
– De är lättare att arbeta med. Det dammar inte lika mycket och dammet känns inte alls lika obehagligt. Men vi har andningsskydd när vi kapar i dem, säger Stefan Westrin.
Mineritskivorna är något tyngre och man måste ofta såga i dem, istället för att bara skära i dem.
Lars Wike tycker det är bra att Skanska har bytt ut skivorna. Han säger att det finns vissa nackdelar med det alternativet, men att fortsätta med de förra gick inte.

Enligt Per-Lennart Berg presschef på Skanska Sverige är Mineritskivorna en tillfällig lösning för att göra arbetet på arbetsplatsen klart.
– Samtidigt görs nu inom Skanska en utvärdering av våtrumsskivor av olika fabrikat, för att hitta en skiva som är bra och komma tillrätta med problemen, säger han.
Målet är att hitta en skiva där byggnadsarbetarna inte behöver använda andningsskydd.

Samma problem med våtrumsskivor och fasadskivor finns också hos andra byggföretag. Och det finns också hos andra leverantörer av våtrums- och fasadskivor som har liknande sammansättning.
Detta har lett till att Byggindustrins Centrala Arbetsmilöjråd, som fack och företag står bakom, har beställt en utredning om effekterna av kombinationen glasfiber och gips och glasfiber och cement. Framförallt vill man veta mer om effekterna i slemhinnorna i näsa och svalg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare fick näsblod- arbetsplats bytte skivor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig