info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Är det här Byggsveriges bästa utsikter? "Det var magiskt"

Storsjön, fjällen, skärgården eller Globen? Vilken vy som smäller högst råder det delade meningar om. Men en sak är klar: Jobbet blir roligare med bra utsikt.
– Det höjer verkligen stämningen, säger Hjalmar van Hoek, som har havet som fond när han bygger.

Samuel Löfholm, som driver Screw It Bygg & Allservice i Jämtland, berättar om den här bilden på snickeriarbete framför en bedårande vacker solnedgång.

Foto: Screw it Byggs Instagram

– Det är hemma hos mig själv. Jag bygger en bastu. Vi hade lite corona-kör med ett tak som inte kom och fick två-tre dagar utan jobb. Då passade jag på att ta med min anställde Mats hem för att jobba med bastun.

Vad föreställer bakgrunden?

– Det är Storsjön. Jag bor i samhället Hallen och kortet är taget mot Frösön och Östersund.

Samuel Löfholm

Vad gör en sådan utsikt för jobbet?

– Det gör hur mycket som helst. Det blir alltid lite trevligare att jobba när man ser långt.

Har ni ofta bra utsikt i era trakter?

– Ja, vi har den förmånen. De flesta jobben är kring Storsjö-bygden. Vart vi än kommer har vi fin utsikt. Vi jobbar även mycket i Bydalsfjällen emellanåt. Där är det också fantastiskt att jobba och alltid fjällutsikt.

Foto: Screw it Byggs Instagram

Vad är det finaste ställe du har jobbat på?

– En gång hade vi fjället Drommen som utsikt och en å nedanför oss. Vi var helt själva mitt ute i ingenstans. Det var magiskt. Och det var innan myggen kom.

Mygggen verkar vara ert största arbetsmiljöproblem?

– Ja, det gäller att göra jobben klart innan myggen hinner komma.

Foto: Allbygg & Entreprenads Instagram.

Hjalmar van Hoek, ägare av Allbygg & Entreprenad Södertörn, berättar att han och kollegorna för tillfället jobbar på Torö i Stockholms skärgård, där den här bilden är tagen.

– Vi bygger till ett hus på cirka 55 kvadrat och jobbet på bilden är bara ett av två projekt på ön. Snart ska vi också få vyerna på det andra stället också. Vi kommer att jobba uppe på ett berg och vara 10 meter från vattnet. Vi kommer ha det ganska tråkigt här framöver, haha.

Det blir rätt mycket jobb med utsikt?

– O ja.

Hur påverkar utsikten jobbet?

– I dag har vi fint väder och då höjer det verkligen stämningen när man jobbar. Det höjer arbetsmoralen. Men som häromdagen, när det snöade som värst, då spelar det ingen roll vad man har för utsikt.

Foto: Nouhaus Instagram

Emirjan Kurti, som driver Nouhaus i Stockholm, berättar att bilden på Globen och Tele 2 Arena togs vid montering av ventilationsbeslag, från taket på gallerian intill.

Gör ni ofta sådana här jobb?

– Vi gör mycket tak och plåt, så det blir ofta med bra utsikt. Det är fint, särskilt på sommaren när vädret är bra.

Vad ger en vacker vy för mervärde i jobbet?

– Det är nog olika för varje person. Men det kan kännas avslappnande och jobbdagen kan gå lättare. Det kan också vara skönare att ses på jobbet om utsikten är bra.

Foto: Västerdalataks Instagram

Lars Skoog, affärsområdeschef på Västerdalatak, berättar om den här stämningsfulla kvällsbilden i Falun, där hoppbackarna på Lugnet syns svagt i bakgrunden:

– Det var ett kvällslyft på lasarettet. Vi var tvungna att lyfta på kvällen, med tanke på tillstånden. Vi är bundna till vissa tider. Vi lyfte bland annat upp takmaterial, isolering, takduk, taksäkerhet.

Vad får man för mervärde av utsikt på jobbet?

– Killarna tycker alltid att det är trevligt att ha fina utsikter. Vi är lite bortskämda när vi jobbar på höga tak ofta. Vi har enormt fina vyer många gånger.

Foto: Västerdalataks Instagram

Är det något som gör att man trivs i yrket?

– Absolut. Alla tycker väl inte att det är så kul att vara inne på en industri och titta på en betongvägg hela dagarna.

Minns du några andra storslagna utsiktsjobb ni har gjort?

– Vi gjorde ett jobb i Stöten (Sälen) där det var väldigt vackert. Vi gjorde även tätskiktet högst upp i utkikstornet i Siljansnäs. Det var en enorm vy.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Är det här Byggsveriges bästa utsikter? "Det var magiskt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig