info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ännu osäkert hur mycket a-kassan höjs

Det är fortfarande oklart exakt hur stor höjningen av Byggnads a-kasseavgift blir. Enligt senaste beräkningarna hamnar den på 352 kronor, plus en summa som är okänt stor.

– Detta ska redas ut nu under hösten, säger Sten-Åke Thorén, chef för Byggnads a-kassa.
De omfattande förändringarna av a-kassan har varit något av det mest omdiskuterade efter att den nya regeringen lagt sin första budget. För Byggnads a-kassemedlemmar innebär det en höjning av avgiften. Regeringen ska ta in sammanlagt tio miljarder kronor från a-kassorna i en förhöjd finansieringsavgift, för att bekosta utlovade skattesänkningar. För Byggnads a-kassemedlemmar beräknas det innebära att de måste betala mer än 352 kronor per månad. Men det är osäkert exakt hur mycket mer.

Bara den ökade finaniseringsavgiften innebär en kostnad på 246 kronor mer per månad, enligt regeringens beräkningar. Den höjningen ska läggas på de 106 kronor som a-kasseavgiften ändå skulle ha kostat från årsskiftet. Men alla räknar med att avgiften blir högre än de 352 kronorna, även om ingen vet hur mycket. Mer pengar kommer att behöva tas ut bland annat på grund av ett slopat, statligt, utjämningsbidrag och ökade adminstrativa kostnader.

En annan fråga är hur Byggnads a-kassa snabbt ska kunna få in cirka 30 miljoner kronor som man ska betala i finansieringsavgift till staten redan runt nyår. Det diskuteras nu.
Den 16 november beräknas regeringen lägga sin proposition till riksdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ännu osäkert hur mycket a-kassan höjs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig