info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anneli snickrar i vårdkläder: "Inte jättebekvämt"

Snickaren Anneli Edvardsson måste ha vårdkläder för att skydda patienter – men får ingen utrustning för att skydda sig själv mot covid-19.

Anneli Edvardsson är snickare, lagbas och skyddsombud på Skanska och arbetar med renoveringen av S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det är speciella omständigheter när jobbet måste göras med personal och patienter i närheten.

– På bilden jobbar vi på en befintlig operationsavdelning. Vi skulle dra ner en avloppsstam från BB som byggs på S:t Göran, genom operationssalen och vidare ner till våningen under. Inne på operation behöver vi ha de kläderna, det ska ju vara en så steril miljö som möjligt och vi kan inte vara dammiga om byxorna. Så det har inget med corona att göra.

Hur är det att arbeta i vårdkläder?

– Det är inte jättebekvämt, jag vet inte vilket material det är men det andas inte och blir instängt. I korridorerna har vi luftigare rockar, men det där är en hel overall, säger Anneli Edvardsson.

26-åriga Anneli Edvardsson och hennes snickarkollegor möter titt som tätt patienter och personal. Även om de inte har så mycket kontakt skapar det oro.

– I början var jag skeptisk till att vi alls skulle jobba på sjukhuset, men de säger att det inte är någon fara om man inte är närvårdande. Samtidigt känns risken ganska stor. Vi använder samma hissar och korridorer som patienterna och har inte fått någon skyddsutrustning.

Ibland arbetar Anneli dessutom mycket nära riskmiljöerna.

– Utanför akuten finns ett coronatält. Vi har pausat jobben på akuten men jag skulle ta bort en provisorisk inplastning, och den vägen kör de ut de positiva patienterna. Så helt säker känner man sig inte, säger hon.

Skanska ska nu köpa in egen skyddsutrustning.

– Jag har en bra chef som tar det på allvar. Nu har de beställt nya filter till våra Sandströmsmasker och ska försöka få tag på skyddsglasögon.

Anneli Edvardssons lag ska bygga flera nya operationssalar. Skanska bygger också två helt nya sjukhusbyggnader på S:t Göran, varav den ena är nästan klar och den andra ska stå färdig till sommaren.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anneli snickrar i vårdkläder: "Inte jättebekvämt"