info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anmälan om arbetsmiljöbrott leder sällan till åtal

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att ett fåtal av alla anmälningar om arbetsmiljöbrott i byggbranschen leder till åtal. Därför ska nu Arbetsmiljöverket utreda varför så många polisutredningar läggs ner. Det uppger Ekot.

Anna Middleman, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, säger till Ekot att Arbetsmiljöverket startat ett utvecklingsarbete där de ska titta närmare på varför inte fler anmälningar leder till åtal. Enligt Anna Middleman gör Arbetsmiljöverket omfattande utredningar innan de gör en anmälan. Varför de så sällan sedan leder till åtal ska nu alltså undersökas.
Det finns idag inte någon rikstäckande statistik som visar hur många anmälningar som leder till åtal, men siffror för distriktet i Stockholm visar att över 80 procent av de fall som lämnas till åklagare läggs ned.
– Det är inte tillfredställande att 20 procent leder till straffpåföljd och 80 procent inte gör det. Vi gör en mycket noggrann prövning där vi utgår från vår kunskap om arbetsmiljölagstiftningen, säger Andreas Tidström, jursit på Arbetsmiljöverket till Ekot.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anmälan om arbetsmiljöbrott leder sällan till åtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig