info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anläggare dribblades bort från chefstjänst

Anläggaren Per-Anders Selvén såg fram emot att få komma på intervju för en arbetsledartjänst på Peab. Men chansen dribblades bort av en arbetschef på företaget.

Hösten 2002 sökte anläggningsarbetaren Per-Anders Selvén en arbetsledartjänst på Peab region Syd. Han arbetade då på ett sågverk utanför hemorten Varberg, men ville tillbaks till byggbranschen. Han blev självklart glad när han kallades till intervju i Helsingborg.
Men några veckor före intervjun skulle äga rum ringde en chef från Peab, Lars-Håkan Persson. Honom hade Per-Anders tidigare varit i kontakt med, om jobb som anläggningsarbetare. Lars-Håkan Persson sa att det nu fanns anläggningsjobb om Per-Anders var intresserad. Per-Anders förklarade att han var kallad till intervju för en arbetsledartjänst, men fick då svaret att om han började nu så kunde det där ”ordnas senare”.

Per-Anders litade på chefens ord och tog dem som en garanti för att han snart skulle komma på tal som arbetsledare. Han ställde in intervjun och började arbeta som anläggare. Något han ångrar idag. För tiden gick, men någon ny chans att bli arbetsledare dök aldrig upp.
– Dum som jag var, litade jag på honom. Det får man ju göra. Jag tänkte att jag kunde börja så får jag väl komma på intervju längre fram.
Någon riktig förklaring till varför han inte fick den chans han muntligen blivit lovad, har Per-Anders aldrig fått. Förra hösten anställdes en ny arbetsledare på Peab utan att Per-Anders tillfrågats. Han ringde då Lars-Håkan Persson och undrade varför allt runnit ut i sanden, trots deras överenskommelse. Allt Per-Anders fick som svar var att han själv borde ha tryckt på mer för att få chansen.
– Man kan kanske se det som att det är lite mitt fel med. Men när Lars-Håkan lovat att han skulle ombesörja detta här med arbetsledartjänsten, då trodde jag att han skulle ta tag i det, säger han.
Per-Anders fick också veta att det inte var aktuellt med några nya arbetsledartjänster.

I oktober i fjol tröttnade Per-Anders på hela situationen och sa upp sig. Sedan en tid är han tillbaks på sitt gamla jobb på sågverket. Han är både arg och besviken på Peab och tycker att tiden där varit bortkastad.
– De här åren har ju stuckit iväg nu. Det var ju inte riktigt det som var meningen.
När det gäller brutna, muntliga överenskommelser i arbetslivet är det nästan omöjligt att i efterhand få sin sak formellt prövad. Men det finns inget som hindrar att man rejält ifrågasätter chefernas agerande. Att hävda att någon på Peab gjort något formellt fel är svårt. Däremot kunde Per-Anders, med fackets hjälp, ha ifrågasatt och rejält rett ut varför överenskommelsen mellan honom och chefen plötsligt inte gällde.
– Vad då, jag trodde vi var överens, kunde han ha sagt. Han behöver inte skrapa med foten och fråga vad han ska göra för att komma ifråga. Och kanske inte heller bara slå ner stenhårt och hävda att vi hade en överenskommelse. Men reda ut varför det blev så här, så att chefen fick svettas lite, säger Ingemar Göransson, utredare på LO.
Lars-Håkan Persson har avböjt att kommentera.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anläggare dribblades bort från chefstjänst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig