info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
HALLÅ DÄR

Angelica laddar för Yrkes-SM: "Går in i min egen bubbla"

I morgon, onsdag, inleds ett rekordstort yrkes-SM i Uppsala. 300 deltagare i 59 olika yrken ska göra upp om medaljerna. En av dem är muraren Angelica Petersson som legat i hårdträning.

Hur känns det inför tävlingen?

– Det ska bli roligt, väldigt spännande.

Läs också Anton vann Yrkes-SM för rörmontörer: "Jobbade tio timmar i sträck"

Hur har du tränat?

– Jag har tränat fasadmurning i drygt en månad. Vi har fått en ritning i förväg på ungefär det vi ska bygga på tävlingen men det kan ändras upp till 30 procent.

Hur kom du med i tävlingen?

– Det var min lärare som ringde och sa att han anmält mig till en liten skoltävling. Men det var en stor tävling,  en distriktstävling, med möjlighet att komma med till SM. Jag vann oväntat och var väldigt förvånad vid prisutdelningen, för jag väntade att någon annan skulle vinna.

Vad är svårast?

– Det är att få det jag bygger helt rakt. På den ritning vi fått ska det vara vissa utskjutna stenar, då måste stenarna över och under vara i linje. Det är knepigt.

Hur kommer det sig att du vill bli murare?

– Det har jag inget bra svar på. Jag tänkte först bli plåtslagare men så testade jag mureri och det var i slutet av tvåan, då vi hade praktik, som jag verkligen fastnade för det. Murandet är kul men att putsa fasader är nästan roligast. Vi har gjort om stora hus som blivit jättefina.

Din lärare Jonas Johansson kommer att vara en av domarna. Hur känns det?

– Det är kul att han följer med. Men i Älmhult, där jag vann distriktsmästerskapet,  var det min motståndares lärare som var domare. Det gick ju bra ändå.

Är det nervöst att mura inför publik?

– Inte så jättenervöst. Jag är ganska bra på att tävla och vet att jag i tävlingssammanhang går in i min egen bubbla. Jag tävlar med hästar i hoppning och fälttävlan. I helgen efter SM ska jag debutera i fälttävlan i Kristianstad. Det är jag faktiskt mer nervös för.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag ska göra mitt bästa, så får vi se hur långt det räcker.

Namn: Angelica Petersson
Ålder: 19 år
Bor: Öland
Gör: Studerar till murare
Skola: Lars Kaggsskolan i Kalmar
Aktuell: Ska tävla i murning i yrkes-SM i Uppsala

Fakta: Yrkes-SM 2018
  • Yrkes-SM är ett mästerskap för ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning.
  • I flera klasser innebär en guldmedalj att man fortsätter tävla i Yrkes-EM i Budapest.
  • Några av de 59 olika yrkena finns inom bland annat  inom bygg, konstruktions och anläggningsteknik. De är: betongarbete, golvläggning, installationselektriker, maskinförare – hjulgrävare, maskinförare – lastmaskin, murning, måleri, plattsättning, plåtslagare, träarbetare, vvs-montör,  väg- och anläggning.
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Angelica laddar för Yrkes-SM: "Går in i min egen bubbla"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig