info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Andreas drönare håller stenkoll på bygget: "Alla har nytta av dem"

Andreas Lydig, 49 år, byggde de första drönarna på NCC. Tillsammans med en kollega är han nu ansvarig för drönarprojektet på byggföretaget. "Alla som arbetar med bygget har nytta av drönarna," berättar han.

När kollegorna klagade på dyra drönare erbjöd sig Andreas att tillverka några. Foto: Anders G Warne

”2014 arbetade jag som it-konsult och stod i kön i NCC:s personalmatsal. Framför mig klagade några anställda på att det var så dyrt att köpa in drönare. En drönare kostade då 300 000 kronor. Jag bröt in i deras samtal och sa att jag kunde hjälpa till med att bygga drönare. Jag hade hållit på mycket med modellflygplan när jag var liten och hade även flugit med drönare privat.

Ett drönarprojekt drogs igång på NCC och vi byggde sex stycken. Flera personer handplockades för att använda drönarna ute på byggarbetsplatserna. Nästan tio år senare har projektet vuxit till att omfatta ett sextiotal drönarspecialister runt om i Sverige. En drönare kan på kort tid ta mängder med bilder när den flyger över en stor byggarbetsplats, vilket är till stor hjälp när projektet ska dokumenteras och planeras.

Det roligaste med jobbet är när jag har gjort ett drönaruppdrag och personalen på bygget blir jätteglada efteråt

Foto: Anders G Warne
Foto: Anders G Warne
Foto: Anders G Warne
Foto: Anders G Warne

Drönarna har också förbättrat arbetsmiljön. Vid mätning av berg kan exempelvis drönaren göra jobbet i stället för att drönarspecialisterna går ut med mätutrustning och utsätter sig för fara om berget är halt.

Vid sprängningar används också drönaren i utbildningssyfte för att kontrollera hur sprängningen går till. Drönaren kan också söka igenom området före sprängningen och se att det inte finns några obehöriga personer på platsen.

NCC har inga anställda som drönarpiloter på heltid utan de flesta arbetar som mättekniker och använder drönaren för att underlätta sitt arbete.

Jag och min kollega Nithesh arbetar centralt på NCC och ser till att våra piloter har det som krävs för att kunna flyga. Jag arbetar även som it-koordinator och hjälper till med nätverk, skrivare och datorer på våra byggarbetsplatser.

Jag tycker att det är kul att NCC förstår nyttan med drönare. Alla som arbetar med bygget har nytta av dem. Det roligaste med jobbet är när jag har gjort ett drönaruppdrag och personalen på bygget blir jätteglada efteråt. Det är fantastiskt!”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Andreas drönare håller stenkoll på bygget: "Alla har nytta av dem"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig