info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ammoniak kan orsaka primersjuka

Ammoniak är den troligaste orsaken till att byggnadsarbetare mår dåligt av att arbeta med primrar. Det anser yrkesmedicin i Göteborg.

Flera byggnadsarbetare har klagat över att de mår dåligt av att arbeta med Höganäs primer FB 9 och FB 7 som används i badrum.
Yrkesmedicin har undersökt de två plattsättare som först blev sjuka.
– När de här produkterna kommer upp på väggen och vattnet försvinner kan det antagligen frigöras halter av ammoniak som gör att plattsättarna mår dåligt. Det säger Linnea Liljenberg, yrkeshygieniker vid yrkes-och miljömedicin.

Båda produkterna kan avge ammoniak men enligt tillverkaren ligger det långt under gränsvärdet. Linnea Liljenberg anser dock att byggnadsarbetare som arbetar mycket med produkterna kan få i sig relativt höga halter ändå. Om man till exempel arbetar med medlet hela dagarna. Dessutom kan vissa människor reagera även på små halter.
-Vi har utrett den här frågan så långt vi kan just nu, säger hon.

Ammoniak kan bland annat leda till irritation i andningsvägarna och illamående.
– Helst skulle jag vilja se nya tester av både av dessa och andra primrar för att få veta vad byggnadsarbetarna får i sig. Produkterna borde testas under intensivt arbete, säger hon.
Hon rekommenderar mask för att skydda sig mot ammoniak. Det är känt att FB 7 och FB 9 kan avge mycket små halter av styrén, men hon anser dem så låga att de inte borde kunna ge besvär.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ammoniak kan orsaka primersjuka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig