info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Amanda på skolans tjejdag: ”Kommer välja bygg”

Amanda Hansson är en av många tjejer som idag tagit chansen att praktiskt få testa på flera byggyrken. Allt från arbete med penslar till att mura en tegelvägg.

Amanda Hansson i murartagen. Hon tycker att det är skoj men helst av allt vill hon bli målare. Foto: Kattegattgymnasiet

I dag är det full aktivitet i byggverkstaden på Kattegattgymnasiet i Halmstad. Skolan har bjudit in tjejer från högstadiet för att testa på flera byggyrken. 23 tjejer från både åttan och nian har nappat på erbjudandet.

– Det handlar om fem olika arbetsmoment. Bland annat får de måla, kakla och regla en vägg, berättar Dan Håkansson, rektor på Kattegattgymnasiet.

Målet med dagen är att tjejerna ska inse att de är eftertraktade och behövs i byggbranschen. Och att de nu får chansen att använda både hammare och murarslev ska förhoppningsvis väcka deras intresse att välja en byggutbildning.

Amanda Hansson är en av tjejerna på plats. Hon är 15 år och går nu i nian. Efter årsskiftet ska hon söka in till gymnasiet. På förmiddagen idag har hon testat två stationer.

– Jag har kaklat och murat.

Hur gick det?

– Det gick bra. Jag tycker om att jobba praktiskt. Det är kul.

Hur går snacket annars med dina tjejkompisar i skolan. Pratar ni något om att välja bygg?

– Nej, det gör vi inte. Jag är den enda tjejen som är intresserad vad jag vet. Men jag har en del killkompisar som kommer att gå bygg.

Vilket byggyrke intresserar dig mest?

– Det är målare. Jag tycker det verkar bra. Har provat på och målat mitt eget rum hemma, men jag inte mer erfarenhet än så.

Och hur ser det ut framöver, kommer du att välja att gå byggprogrammet?

– Det tror jag. Kommer nog att välja det i första hand.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Amanda på skolans tjejdag: ”Kommer välja bygg”