info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Amanda färgar håret med byggavfall: "Det är superhäftigt"

Går det att färga håret med hjälp av gammalt byggavfall?
Ja, faktiskt. Det upptäckte hållbarhetsprofilen Amanda Borneke när hon senast var hos frisören.
–Det är återanvändning i alla skalor, säger hon.

Istället för folie används tvättbara papper som gjorts av överbliven sten från bygget. Foto: Privat, Julia Sjöberg

Alla vet ju att man färgar håret med hjälp av aluminium, men det är också en stor miljöbov i sammanhanget. Nu kan gamla byggsopor göra processen mer miljövänlig.

– När man använder aluminiumfolie så blir det mycket avfall, säger Amanda Borneke, hållbarhetskoordinator vid Sweco, som brinner för att ställa om byggbranschen till mer hållbar.

Din frisör använder numera övergivet byggavfall vid hårfärgningen. Berätta.

– Hon använder ett papper som är gjort av byggavfall från byggarbetsplatser,
istället för aluminiumfolie. Min frisör vet att jag brinner för hållbarhet i byggbranschen,
men använder det på alla sina kunder.

Hur fungerar återanvändningen ?

– Frisören slänger in pappret i tvättmaskinen och torktumlaren, sedan hänger hon upp dem som handdukar. Det är också snyggare och bekvämare att jobba med än folie, som blir väldigt prassligt.

Vad var din reaktion?

–Det är superhäftigt, eftersom jag inte hade hört talats om det tidigare. Jag blev ändå skeptisk och tyckte att det var för bra för att vara sant. Så jag kollade upp det. Jag ville veta varifrån produkterna kom och vad det var för byggavfall.

Vad kom du fram till?

–Jag hittade att produkterna var ISO-certifierade och att det gick att följa hela varukedjan direkt till byggarbetsplatserna. Jag blev väldigt imponerad.

Vad är det för byggavfall som pappret är gjort av?

–Det är överbliven sten som finns på byggarbetsplatser och det här är inget innovativt med det. Stenpapper har funnits länge. Det nya är att pappret tål värme, vilket inte stenpapper har gjort tidigare. Därför kan man nu använda det hos frisören.

Fakta/Amanda Borneke
  • Hållbarhetsprofilen Amanda Borneke har vunnit en rad priser och fått flera utmärkelser genom åren, bland annat blev hon årets miljöinnovatör 2020.
  • Hon är också en flitig debattör och inspiratör inom hållbarhetsfrågor.
  • Amanda Borneke arbetar som specialist i cirkulär ekonomi hos företaget Sweco i Sverige, där hon hjälper andra företag med frågor som rör rivning, hållbarhet och återbruk.

Du kallar det en cirkulär process. Vad är det?

–Det är återanvändning i alla skalor. Den består av en produkt som har varit avfall. Sedan uppkommer det inget avfall när man använder det. Hela processen är cirkulär.

Företaget ”Paper not foil”, som står bakom hårfärgningspappret, finns i Nya Zealand. Varifrån kommer produkten?

–Byggarbetsplatserna och återförsäljarna finns i Europa. Byggbranschen står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan och då är inte ens transporterna medräknade. Om man återanvänder avfall i byggbranschen så sparar man mycket klimatpåverkan.  Det som är viktigt för mig är att man jobbar med de frågor som har störst miljöpåverkan.

Varför tror du att företaget valt att göra papper av byggavfall?

– Det finns ju så mycket avfall just från byggbranschen, så man behöver inte oroa sig för att materialet ska ta slut. Och materialet är också väldigt billigt att köpa från byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Amanda färgar håret med byggavfall: "Det är superhäftigt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig