info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarligt skadad när armeringsjärn föll – Veidekke accepterar straff

En arbetare slogs omkull av laster med armeringsjärn och skadades allvarligt med flera frakturer.
Veidekke har erkänt sig skyldig till arbetsmiljöbrott och betalat en företagsbot på 300 000 kronor.

En man skadades då armeringsjärn föll. Bilden är från en annan arbetsplats. Foto: Mostphotos.

Olyckan inträffade på Veidekkes bygge i Helsingborg i maj 2018, då man skulle lyfta armeringsjärn. Två anställda jobbade på marken och en maskinförare från ett annat bolag, som anlitats av Veidekke, skulle göra lyftet. 

Det var frågan om två buntar med armeringsjärn, tolv meter långa och cirka 1,9 ton tunga, enligt åklagarens gärningsbeskrivning. De var fästa med dubbla rundslingor i teleskoplastarens gafflar. 

Arbetarna stod på marken på var sin sida om armeringsjärnen för att hindra att de kom i svängning då materialet lyftes. Men när godset var ovan mark vred föraren på hytten och materialet kom ändå i svang. Rundslingan på lastarens ena gaffel gled av och armeringsjärnen föll.

Godset träffade en av arbetarna som slogs omkull av järnen och han landade mot armeringsjärn som redan låg på marken. Samtidigt klämdes ena foten fast under de fallande järndelarna. Mannen fick bland annat frakturer på revben, bäcken, underben, ena foten, samt på ryggkotor, liksom sårskador på bröstet och i ansiktet.

Kammaråklagare Klas Norelius anser att Veidekke, mannens arbetsgivare, gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott. Han hävdar att ansvariga i bolaget inte uppfyllt sina skyldigheter för att förhindra olyckan och därför av oaktsamhet orsakat arbetarens skador.

Enligt åklagaren saknades tillräckliga riskbedömningar av arbetsmomentet då armeringsjärnen lyftes. Vidare skulle arbetsgivaren säkerställt att en lämplig arbetsutrustning valdes. Åklagaren anser också att en lyftsamordnare borde utsetts med kompetens och erfarenhet för att samordna alla lyft på bygget så att de kunde ske på ett säkert sätt.

Åklagaren har krävt Veidekke Entreprenad på en företagsbot om 300 000 kronor. Det utfärdades genom ett strafföreläggande och om bolaget accepterar blir det ingen rättegång. Företaget har betalat boten.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarligt skadad när armeringsjärn föll – Veidekke accepterar straff

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig