info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarliga brister på byggen – tiotal bolag riskerar böter

Allvarliga säkerhetsbrister och misstanke om svart arbetskraft. Det visar Arbetsmiljöverkets och Skatteverkets kontroller på byggen i Kiruna och Gällivare.
– Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Najda Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverkets region nord.

Myndigheterna har kontrollerat byggen i bland annat Kiruna. OBS! Bygget på bilden har inget med granskningen att göra. Foto: Pressbild Kiruna kommun.

Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket har de senaste två veckorna gjort oanmälda kontroller i branscher som är utsatta för arbetslivskriminalitet, bland annat byggbranschen.

Särskilt fokus har lagts på byggprojekt i norra Sverige, i Kiruna och Gällivare. Och det är stora byggprojekt. Bland annat byggande i samband med flytten av Kiruna stad.

Arbetsmiljöverket kontrollerade ett 40-tal företag i Kiruna och Gällivare. Över hälften hade säkerhetsbrister. Enligt Arbetsmiljöverket påverkas säkerheten av många olika underleverantörer med inhyrd personal och dålig samordning.

– Vi ser också företag som tummar på säkerheten och låter personalen arbeta på höga höjder utan skydd om de skulle falla. Det är oacceptabelt, dessa företag riskerar sina arbetares liv, säger Najda Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverkets region nord i ett pressmeddelande.

Skatteverket granskade personalliggarna, där de som arbetar på byggena ska skrivas in för att motverka att svart arbetskraft används. Ett flertal företag riskerar nu att få betala kontrollavgift.

– Vi upptäckt att det fanns personer som inte var inloggade i personalliggaren. Det kan vara en indikation på svart arbetskraft och att löner inte redovisas, säger David Kunze, skattehandläggare på Skatteverket.

Sammanlagt granskades drygt 70 företag inom byggbranschen då myndigheterna även besökt Idre och Sälen. Många hade liknande brister som i Gällivare och Kiruna. I 15 fall upptäcktes utländska personal som inte var anmälda som utstationerade i Sverige.

Totalt kontrollerades 200 företag i den myndighetsgemensamma insatsen. Det handlar om inspektioner inom bygg, restaurang och bilvård runtom i landet. Nio myndigheter samarbetar för att bekämpa arbetslivskriminaliteten.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget.

Säkerhetsbrister på byggen i Kiruna och Gällivare
  • Arbete på hög höjd utan eller med bristfälliga fallskyd
  • Exponering för farligt asbestdamm och kvartsdamm utan rätt skyddsutrustning
  • Maskiner används utan skydd och utsätts för rasrisk
  • Allvarliga fallrisker ledde till omedelbara förbud mot arbete
  • Tiotal företag riskerar att få betala sanktionsavgifter
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarliga brister på byggen – tiotal bolag riskerar böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig