info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Alltid 300 i traktamente inom VVS

VVS-avtalets regler om traktamente innebär att det är oförändrat 300 kronor, också efter tre månader. Det slog arbetsdomstolen (AD) fast på onsdagen.

Två vvs-montörer på NVS arbetade i mer än tre månader på traktamentesjobb under hösten 2004. För de första tre månaderna fick de 300 kronor per dygn i traktamente men sedan sänkte NVS beloppet till 240 kronor.
Det var fel, konstaterade AD i en dom den 31 maj. Enligt en gammal protokollsanteckning till vvs-avtalet ska inte traktamentet sänkas efter tre månader.

Vvs-arbetsgivarna ansåg att protokollsanteckningen inte gäller längre. Enligt dem föll den bort i samband med att reglerna för traktamenten anpassades till skattergelerna.
Byggnads hade inte samma minnesbild av de förhandlingar som medförde att avtalets nuvarande regler kom till. Och det som avgjorde AD:s dom var att det finns en hänvisning i avtalet till den protokollsanteckning som arbetsgivarna inte ville kännas vid.

NVS får nu betala traktamente på totalt 2 940 kronor till de båda montörerna. De får också 2 000 kronor var i skadestånd. Byggnads får 5 000 kronor i skadestånd och arbetsgivarna får stå för Byggnads rättegångskostnader på 116 250 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Alltid 300 i traktamente inom VVS

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig