info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler olyckor på Citytunneln

Antalet olyckor på Citytunneln har ökat det senaste halvåret. Arbetsmiljöverket skärper nu tonen gentemot huvudentreprenörerna NCC och MCG att vidta fler säkerhetsåtgärder på arbetsplatserna.

Byggandet av Citytunneln i Malmö har hittills varit förskonad från allvarliga olyckor och olycksstatistiken har legat under genomsnittet för anläggningsbranschen. Men sedan januari, då antalet olyckor var 13,4 olyckor per tusen anställda, har olyckorna ökat. I juni var siffran 18,5 olyckor per tusen anställda. Juniolyckorna inträffade på de två stora huvudentreprenörerna MCG:s och NCC:s arbetsplatser på tunnelbygget.
– Det är svårt att hitta någon bra förklaring, men kanske har det blivit en slags slentrian. Man tänker kanske inte lika mycket på säkerhet längre, säger
Rolf Philipsson, projektkoordinator för arbetsmiljön på Citytunnelprojektet.

Arbetsmiljöverket i Malmö har ingen samlad statistik, men har också en uppfattning att olyckorna har ökat det senaste halvåret på NCC:s och MCG:s arbetsplatser. Enligt arbetsmiljöinspektör Jörgen Malmros är det fall- och klämolyckor som har ökat mest.
– Framför allt klämolyckor. Det handlar om brutna ben, brutna fingrar och mjukdelsskador. Vi vill därför höja rösten och göra en markering, säger Jörgen Malmros.
I slutet av maj inträffade ett tillbud med två kranar på NCC:s arbetsplats vid citytunnelbygget vid Malmö Centralstation. En kran från NCC och en från Skanska, som bygger ett kontorshus intill NCC:s arbetsplats, slog ihop. Ingen blev skadad, men Arbetsmiljöverket ser ändå allvarligt på det inträffade.
– Folk kunde ju ha skadats när linorna slog ihop. Tänk om lasten ramlar ner, där det kryllar av byggnadsarbetare, säger Ewa Thormählen, arbetsmiljöinspektör i Malmö.

Vid Malmö centralstation byggs en ny stationsdel i ett öppet 20 meter djupt schakt. Det är många tunga lyft och många gjutningar.
– Jag befarar att det kan hända fler olyckor, eftersom det redan har inträffat flera småolyckor. Jag vill därför att NCC tillsätter mer resurser på arbetsplatsen, säger Ewa Thormählen.
NCC:s regionchef Sture Östlund ser allvarlig på de inträffade olyckorna och tillbudet.
– Vi tar allvarligt på synpunkterna från Arbetsmiljöverket och ser nu över arbetsmiljön. Om det finns brister måste vi genast åtgärda det.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler olyckor på Citytunneln

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig