info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler byggjobbare startar eget

Det startas allt fler företag i byggbranschen. 2004 startades drygt 4 300 byggföretag. Det är en ökning med mer än 1 000 företag jämfört med tio år tidigare.

Orsaken till att företagsboomen kommer just nu är att byggbranschen går för högtryck. Det tror i alla fall Lars Jagrén, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier. Många lockas av friheten i att vara egen företagare när tiderna är goda och riskerna därmed förhållandevis små.
– Många väljer byggyrket för att det är ett fritt. Och det är aldrig så fritt som när du är din egen, säger Lars Jagrén.

Chansen att tjäna mer pengar som företagare än som anställd är naturligtvis ett viktigt skäl, men inte det viktigaste till att byggnadsarbetarna startar företag.
– I undersökningar där man frågar folk varför de startar eget ligger frihet skyhögt över allt annat i byggbranschen, medan i till exempel finanssektorn är pengarna mycket viktigare, säger Lars Jagrén.

Lars Jagrén tror att trenden med allt fler egenföretagare kommer att hålla i sig:
– Den nya regeringen vill ha fler företag. Samtidigt köper de stora företagen in allt fler tjänster av underentreprenörer. Sammantaget talar det för att vi får fler egenföretagare i framtiden.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler byggjobbare startar eget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig