info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Alla vill veta varför – men var har ledningen tagit vägen?

Hur kunde framgångsrika Byggtema i Örebro AB gå i konkurs? Frågorna är många men möts av total tystnad från ledningshåll.

Karolina Landin, vd Byggtema Örebro, har inte gått att nå. Foto: Byggtema/Facebook/Press

Utifrån sett verkade Byggtema, Örebros största byggbolag, ha varit välmående.

Näringslivspris, stora uppdrag åt kommunen, expansion och nyanställningar. 2020 omsatte företaget närmare 700 miljoner kronor. Ändå meddelade styrelsen den 28:e mars att företaget är på obestånd.

Exakt vad som har hänt tycks ingen veta. Saken blir inte klarare av att styrelsen hållit sig undan alla frågor sedan dess.

Trots upprepade försök har Byggnadsarbetaren mötts av total tystnad från:

  • Karolina Landin, vd ByggTema i Örebro AB
  • Företagets grundare Jonas Gustavsson
  • Övriga styrelsen

Den enda som över huvud taget svarat är en av projektledarna som per sms låter meddela att han inte vill uttala sig.

Byggtema i Örebro AB är helägt av Byggtema Sverige, som i sin tur ägs av Byggtemagruppen. Det finns en tydlig ägarstruktur och koncernen i sin helhet tycks inte dras med några uppenbara ekonomiska problem.

Företaget har löpande vunnit entreprenadkontrakt åt kommunala bolag i Örebro med omnejd. Uppdragen åt allmännyttan har stått för majoriteten av omsättningen och inget tyder på att det skulle saknas framtida jobb.

Men i fasaden har flera sprickor uppmärksammats.

  • I december 2021 gjorde SR P4 Örebro en granskning av Byggtema. Det framkom bland annat att Per Cardesjö, tidigare VD för kommunala bostadsbolaget Örebroporten och därmed den som varit högst ansvarig för att ge Byggtema de stora uppdragen, lämnade sin tjänst för att börja jobba åt just Byggtema. Enligt P4 fick han då 7% av aktierna i företaget.
  • P4:s granskning pekade också på tveksamheter när två av Byggtemas underentreprenörer renoverat en lyxvilla på västkusten som tillhör företagets ägare.

Något som många har reagerat på är att aktieägarna ska ha plockat ut runt 26 miljoner kronor i vinst sedan 2018 och så mycket som 100 miljoner de senaste tio åren, enligt P4 Örebro.

Turerna kring företaget ger dock ingen tydlig förklaring till varför Byggtema i Örebro AB gått omkull.

Magnus Nedstrand, konkursförvaltare. Foto: Pressbild

Magnus Nedstrand på Advokatfirman Delphi är utsedd till konkursförvaltare.

Det har skrivits mycket om att man tagit ut uppåt 100 miljoner kronor i aktieutdelning de senaste 10 åren?

– Man behöver vara försiktig när man påstår detta, det finns inga belägg för det i dagsläget. Enligt styrelsen kan det delvis förklaras av transaktioner som en koncern gör i syfte att rädda bolaget. Vi kommer att granska saken med hjälp av specialister, utsedda av mig.

– Vi har sex månader på oss att presentera förvaltarberättelsen. Vi har redan påbörjat utredningen över orsakerna till obeståndet.

Under denna vecka kommer Nedstrand och hans team fortsätta att svara på de anställdas frågor. Stormöte väntar på tisdagen

– Då kommer vi att informera alla anställda om huruvida det finns eventuella intressenter till att ta över delar av verksamheten.

Finns det seriösa intressenter idag?

– Det finns ett betydande intresse, men hur pass seriöst det intresset är går inte att säga i nuläget.

Av de 150 anställda ska cirka en tredjedel hittat andra jobb redan. Resten sägs upp i dagarna. Den sista lönen ska ha betalats ut den 25:e mars, trots den stundande konkursen.

Enligt SR P4 Örebro har uppåt 25 underentreprenörer drivit kravärenden hos Kronofogden mot Byggtema.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Alla vill veta varför – men var har ledningen tagit vägen?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig