info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

AD: Rätt sparka trotjänare på NCC

NCC trixade med turordningslistor för att sänka medelåldern. Det anser Benny Erlandsson som fick gå från NCC 2002, efter 27 års anställning. "Trixandet" var helt enligt lag och avtal enligt arbetsdomstolen (AD).

Byggnads förlorade i juli ett mål i AD som gällde uppsägning av två snickare från NCC i Halland. De båda snickarna, Benny Erlandsson och Carl-Johan Helldal, med 27 respektive 22 års anställningstid i NCC, blev uppsagda 2002 då NCC slog ihop byggservice med nyproduktion.
Erlandsson och Helldal arbetade med byggservice, en verksamhet som hade placerats i ett särskilt turordningsområde 2001. När NCC slog ihop nyproduktion och byggservice hävdade företaget att man lade ner byggservice och sade upp samtliga 17 på turordningsområdet.

Inför den rättsliga prövningen lade Byggnads ner stor möda på att visa att omorganisationen inte innebar en nedläggning av byggservice. Man visade på stora servicekontrakt som tagits över av den nya NCC-enheten i Halland. Men AD valde att helt bortse från den sidan av saken.
I stället konstaterar AD att avtalet innebär att man kan komma överens om olika turordningsområden och att dessa, enligt texten i avtalet, gäller även om verksamheten i praktiken tas över av en annan del av företaget.
Benny Erlandsson är besviken och förvånad över AD:s dom.
– Jag tycker att det är en stor skandal. NCC har kvar de jobb som vi gjorde, de har till och med återanställt en del av dem som hade kortare anställningstid än jag, säger han.
– De trixade med turordningsområden för att sänka medelåldern. Det är konstigt att det är tillåtet.

Både Carl-Johan Helldal och Benny Erlandsson har nu nya arbeten.
– NCC står inte särskilt högt i kurs, säger han.
Domen i AD innebär att Byggnads ska ersätta NCC och Sveriges Byggindustrier med 264 438 kronor för rättegångskostnader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: AD: Rätt sparka trotjänare på NCC

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig