info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ackordsstrid fick stöd av kongress

I Jämtland har nio ackordsförhandlingar strandat. På söndagen fick ackordslagen stöd av Byggnads kongress i tvisterna. - Vi vill ha samma förutsättningar som i övriga landet, säger Karl-G Siefvertsson som talade för ackordslagen på kongressen.

Byggnads strategi i lönefrågor väckte ingen stor debatt på kongressen, när frågan behandlades på fredagen. Däremot fick svårigheterna för ackordslagen i Jämtland kongressen att ge sitt stöd i form av ett uttalande när kongressen avslutades vid lunchtid på söndagen.
Det var två ´företrädare för ackordslag i Jämtland, Håkan Andersson och Karl-G Siefvertsson, som bad om stöd. Orsaken är ett stort antal strandade ackordsförhandlingar.
– Vi har en stark motpart som vägrar diskutera en höjning av riktpunkten, berättade Karl-G.

Byggarbetsgivarna i Jämtland har, trots det omfattande byggandet bland annat i Åre, lyckats hålla ner förtjänsten. De Jämtländska byggnadsarbetarna hade den lägsta ackordsförtjänsten i hela landet under första kvartalet 2006.
– Vi gjorde en provmätning på vårt bygge som gav 170 kronor, berättar Håkan Andersson, som arbetar på ett bostadsbygge i Åre.
De menar att provmätningen visar att de är lika produktiva som byggnadsarbetare på andra håll i landet men att deras löner hålls nere av en låg riktpunkt, det vill säga en låg nivå på utgångsläget för den rörliga delen av ackordslönen.
– Men nu är vi beredda att ta strid om det här, säger Håkan, om så behövs ända till stupstockslön. Och då känns det skönt att ha kongressens uttalande med hem som stöd.

Innan Byggnads kongress avslutades gick Byggnads ordförande, Hans Tilly, igenom de områden som kommer att vara prioriterade under den närmaste tiden.
Beslutet att belysa byggnadsarbetarnas livsinkomst är en sådan fråga. Byggnads menar att återkommande arbetslöshetsperioder och stor risk för förslitning och skador sänker byggnadsarbetarnas livsinkomst.
Arbetsmiljöfrågorna och yrkeskompetens och yrkesbevis är andra frågor som kommer att prioriteras. Bostadsbyggande och ny teknik ska uppmärksammas, särskilt med krav på byggande av bostäder för unga och med bevakning av att industriellt byggande inte innebär att bygglönerna sänks genom att arbetsgivarna utnyttjar oklarheter i gränsdragningen mellan olika avtalsområden.

Byggnads kommer också att satsa på internationella frågor, som till exempel ett världsomspännande förbud mot asbest och stöd till organisering i östra Europa.
Det sista område som kongressen prioriterat handlar om det besparingsprogram som kongressen beslutat om.
– Det är en organisatorisk utmaning att forma en stärkt verksamhet som kan motivera en avgiftshöjning trots att vi samtidigt måste sänka kostnaderna rejält, sade Hans Tilly.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ackordsstrid fick stöd av kongress

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig