Lars fick brännskador av tätningsmedel: ”Kändes som jag lagt nävarna på en spisplatta”
Betongarbetare Lars Johansson fick i uppgift att blanda tätningsmedlet Hydra Crystal i betongen. Men utan någon skyddsutrustning. Plötsligt kände han hur händerna började bränna inuti arbetshandskarna.

Hydra Crystal är ett pulver som blandas med vatten och används som ett slags tätningsmedel vid gjutningar. Men det krävs ordentlig skyddsutrustning om man ska arbeta med materialet, något som betongarbetaren Lars Johansson inte fått någon information om.
Han kände snabbt att allt inte stod rätt till när han jobbade med medlet.
– Det blev någon reaktion när pulvret kom i kontakt med vatten. Det gick igenom handskarna och blev väldigt varmt ut i fingertopparna. När jag tog av mig handskarna såg jag att det blödde från båda händerna.
LÄS ÄVEN: Gustav om hemska starkströms-olyckan – ”Jag brann inifrån”
Lars sprang snabbt och skölde händerna under rinnande vatten. Men det var för sent.
– När jag försökte ta upp mitt ID06 ur händerna var det som slajm eller gelé på händerna. Allt bara gled. Jag hade ont och blödde om händerna i en vecka.
Arbetet stoppades
Lars valde att ringa till huvudskyddsombudet Mikael Lissman, som direkt när han fick reda på vad som hade hänt kontaktade arbetsledningen på företaget där Lars jobbade och krävde att arbetet skulle stoppas.

– Det gick extremt fort att kalla på ett möte. Jag läste igenom säkerhetsdatabladet för produkten när Lars ringde, och där stod det tydligt vilken typ av skyddsutrustning som skulle användas, säger Mikael Lissman.
Vid arbete med Hydra Crystal måste andningsskydd, ögonskydd, en skyddsdräkt samt kraftiga och täta gummihandskar användas.
– Det går inte att använda vanliga skyddshandskar. Då sugs materialet in i vantarna och skapar frätskador mot huden, vilket var exakt det som hände i det här fallet, säger Mikael Lissman.
”Väldigt skumt”
När den korrekta skyddsutrustningen fanns på plats återupptogs arbetet.
– Det såg ut som vi skulle gå in på ett kärnkraftverk när all skyddsutrustning var på. Ett väldigt skumt material, den skiten vill jag inte röra igen. 25-kilossäckar var det också, säger Lars som har jobbat som betongare i nästan 40 år och aldrig varit med om något liknande.
Händelsen inträffade i Uddevalla, där en förskola håller på att byggas. Enligt Mikael Lissman är det här en ”klassisk grej” i byggbranschen.
– Det har inte gjorts en ordentlig riskbedömning utan man kör bara på.

I sin roll som skyddsombud kunde Mikael Lissman sätta ner foten och stoppa det farliga jobbet.
– Jag ser det som en facklig seger. Kontentan av det här är att det faktiskt går att påverka. Jag hoppas att fler skyddsombud kan bli taggade att säga ifrån. Att använda arbetsmiljölagen och stoppa jobb kan låta stort, men det går att göra snabbt och enkelt. Vi vill ju inte att någon ska bli skadad eller fara illa på jobbet.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.