info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hundra byggföretag måste betala tillbaka permitteringsstöd

Nu kräver Tillväxtverket tillbaka pengar från hundra byggföretag som fått permitteringsstöd. Firmorna har av någon anledning inte lämnat redovisning av arbetade timmar.

Stora belopp har rullat ut från statens kassor till byggbranschen i permitteringsstöd, så kallat korttidsstöd, under våren och sommaren.

Men drygt hundra företag i byggbranschen har inte kommit in med någon redovisning under juni och juli och måste nu betala tillbaka stödet. 

– Företagen fick redan vid ansökan information om att det senare skulle ske avstämningar om de verkligen haft de behov man ansökt för, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket.

När avstämningen lyser med sin frånvaro, kan det vara ett tecken på dålig planering men det kan också vara ett försök till bedrägeri.

– De ärenden där avstämningar inte kommit in utreds. I grunden är företagen ej berättigade till stödet, om inte avstämningen lämnas in i tid, säger Tim Brooks.

Tre månader efter att företagen fått stödet beviljat, ska de ge en lägesrapport till Tillväxtverket, till exempel om att man fått en oväntat bra orderingång och personal jobbat fler arbetade timmar än vad som var planerat. Det kan också handla om personal varit frånvarande av andra skäl än corona-krisen, till exempel på grund av tjänstledighet, förlängd semester, sjukskrivningar eller vabb.

För att företagen skulle kunna ta del av stödet snabbt, har ansökningsprocessen varit enkel med en preliminär ansökan med några snabba kontroller. Efterkontrollen hos Tillväxtverket är mer noggrann.

Skatteexpert: ”Risk för ökat fusk i coronakrisen”

Totalt har närmare 800 miljoner kronor beviljats byggsektorn (788 567 821 kronor hittills).

Totalt 3 753 företag i branschen har fått dela på pengarna.

Hittills har cirka 15 000 byggjobbare berörts och gått ner i arbetstid, och det är framförallt byggjobbare i storstadsregionerna som permitterats.

Varningen: Krispengar kan förstöra för seriösa byggbolag

De som blivit tvungna att minska arbetstiden med 80 procent under maj, juni och juli fick 60 procent av sin lön betald med hjälp av permitteringsstödet.

Arbetsgivare kan söka stödet fram till den sista december i år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hundra byggföretag måste betala tillbaka permitteringsstöd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig