info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

9500 i månaden för heltidsarbete

Elva polska byggnadsarbetare har blåsts på lönen av sin arbetsgivare. Arbetsgivaren gjorde upp med Byggnads om 120 kronor i timmen. Men polackerna fick bara 55.

När Byggnads gjorde ett besök på arbetsplatsen i Marks kommun i måndags, berättade arbetarna för den polske tolken, att de tjänade 4000 zloty i månaden.
– Men företaget har gjort upp med Byggnads avdelning i Kalmar om att killarna ska tjäna över 120 kronor i timmen. Vi ska därför kalla arbetsgivaren till förhandling i nästa vecka, säger Ronny Karlsson, skyddsombud på Byggnads avdelning i Borås.

Ronny Karlsson berättar att arbetarna stod i ett moln av damm och bilade bort finsats på golvet.
– Det gick knappt att se handen framför sig. Och arbetarna hade inte några skydd alls. Varken personliga skydd eller dammfällor för att rena luften, säger Ronny Karlsson.
Arbetsmiljöverket har kopplats in och kommer att göra ett besök på arbetsplatsen. Det är Friskis&Svettis lokaler som ska byggas om, i Skene, i Marks kommun.

Byggnads talade med byggledaren, Hans-Erling Andersson, som är fastigetsägare och byggherre. Han lovade att lokalerna skulle förses med dammfällor.
Polackerna bor i en kontorsdel intill de lokaler som renoveras. Det är fastighetsägaren som upplåtit lokalerna, som ligger i ett industriområde.
– Vi har inget att anmärka på när det gäller boendet. Det är en kommunal fråga om lokalerna i industriområdet kan användas till boende eller ej, säger Ronny Karlsson på Byggnads avdelning i Borås.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 9500 i månaden för heltidsarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig