info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

6F samordnar sig i avtalsrörelsen

Efter att LO-samordningen spruckit hamnar fokus nu på möjligheterna till samarbete inom 6F, där Byggnads ingår. Förbunden ska ha samtal om hur de kan samordna sina krav.

– Vi kommer nu att prata ihop oss inom 6F för att bli starkare och nå bättre resultat för våra medlemmar, i synnerhet de lågavlönade grupperna, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson i ett pressmeddelande.
Han säger också att man självklart kommer välkomna andra förbund till samtalen.
Till Sekotidningen säger han att det är tråkigt att det inte blev någon LO-samordning, att nu får det bli det näst bästa ur Sekos perspektiv; samordnade krav inom 6F. Enligt tidningen hade förbunden redan på förhand inlett samtal om hur de skulle kunna samordna sig om LO-samordningen sprack, så som nu skett.

”Tittar på alla framkomliga vägar”

Det var under onsdagsförmiddagen som beskedet kom om att det inte blir någon LO-samordning i avtalsrörelsen, de 14 förbunden har inte kunnat enas. Byggnads ordförande Johan Lindholm sa då till Byggnadsarbetaren att han förutsätter att samtalen fortsätter mellan förbunden, att han tror att det kommer bli samordningar i mindre konstellationer inom LO.
– Det vore väl konstigt om man inte tittar på framkomliga vägar på alla sätt och vis.
Också han nämnde i sammanhanget 6F, det fackliga samarbete där Byggnads ingår tillsammans med Målareförbundet, Seko, Elektrikerna och Fastighetsanställdas förbund.

Vill enas om lönenivåer och villkor

Alla de övriga 6F-förbunden gjorde i går uttalanden där de pekade ut 6F som sin främsta, men inte enda, plattform för samverkan i avtalsrörelsen i nuläget.
Fastighets ordförande Magnus Petterson säger i ett pressmeddelande att den uteblivna LO-samordningen betyder att det finns en ännu större uppgift för förbunden inom 6F.
– Inte minst för de medlemmar som behöver låglönesatsningar är det viktigt. Vi välkomnar också andra förbund till gemensamma samtal, säger han.
Till tidningen Fastighetsfolket säger han att det finns goda förutsättningar för att komma överens om lönenivåer och allmänna villkor. Han hoppas att det ska finnas ett förslag att ta ställning till när Fastighets avtalsråd har möte i början av november.

”Öppna för andra förbund”

Urban Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet, säger i ett uttalande att Elektrikerna kommer samarbeta för att nå bästa resultat för medlemmarna.
– Samarbetet inom 6F är självklart men vi kommer naturligtvis att vara öppna för samarbete även med andra förbund.
På Målareförbundets hemsida kallar avtalssekreteraren Peter Sjöstrand den uteblivna LO-samordningen för ”ett misslyckande”, men tillägger att Målareförbundet samtidigt är en del av 6F som kommer samverka i avtalsförhandlingarna.

6F
LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Sekobildade 2009 6F och skrev ett avtal om samarbete där tre målsättningar sattes upp:

  1. Samarbetet ska syfta till starkare och slagkraftigare fackförbund för förbättringar av medlemmarnas löner och anställningsvillkor.
  2. Samarbetet ska syfta till att förbunden gemensamt blir en stark kraft i samhällsdebatten.
  3. Samarbetet ska syfta till ”mer fackförening för pengarna” och möjlighet till lägre medlemsavgifter.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 6F samordnar sig i avtalsrörelsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig