info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Workers memorial Day

Politiker får 55 par handskar - för de som dog på jobbet 2017

Imorgon är det Workers memorial day, den dag då alla som dött på grund av arbetsplatsolyckor hedras. Unga byggare kommer att vara representerade på manifestationen och hålla tal.

I byggbranschen dog 9 personer i arbetsplatsolyckor förra året. Byggsektorn är en av de mest drabbade sektorerna på arbetsmarknaden i Sverige. Totalt förolyckades 55 personer i arbetsplatsolyckor 2017 enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Byggnads ungdomsförbund Unga byggare kommer att delta i en manifestation imorgon – på Workers Memorial Day. Vid riksdagen kommer Unga byggare tillsammans med andra fackförbund lämna över 55 arbetshandskar, ett par för varje anställd som dött i olyckor på den svenska arbetsmarknaden under 2017.

Läs också Försökte rädda kollegan: "Ingen ska behöva dö på sitt jobb"

-Vi är trötta på att dödssiffrorna inte minskar, att det inte blir bättre, att det fortfarande är så många på våra arbetsplatser som dör varje år. Vi vill sätta press på politikerna för att de ska agera hårdare för att få en nollvision, säger Lisa Ledin, betongarbetare och aktiv i Unga byggare. Lisa Ledin är en av dem som kommer att hålla tal på lördag.

Betongarbetaren Lisa Ledin

Manifestationen kommer att inledas med en tyst minut. Vid riksdagen kommer Unga byggare tillsammans med fackförbundet Seko i Stockholm, Transport avdelning 5, och Byggnads medlemskrets 02 och 10, att lämna över handskarna.

-Jag känner så starkt för de anhöriga, alla familjer som drabbats. Det ska inte behöva ske så många dödsfall varje år, säger Lisa Ledin.

Hon anser att stress och korta tidplaner är en viktig orsak till att olyckor inträffar. I en bransch som är så farlig som bygg borde det finnas större marginaler och tid till noggrann planering av alla moment. Att det finns många oseriösa byggföretag utan kollektivavtal och långa underentreprenörskedjor gör inte branschen tryggare.

-På byggena finns många företag som saknar kollektivavtal och utländsk arbetskraft blir utnyttjade av sina arbetsgivare vilket ökar riskerna, inte bara för de anställda i bolagen utan för alla i branschen. Det blir en dominoeffekt.

Arrangörerna kommer att framföra ett antal krav till politikerna som tar emot handskarna. Kraven sammanfattas i fyra punkter:

 • Ökade befogenheter för skyddsombud och mer resurser till Arbetsmiljöverket för att skapa tryggare arbetsplatser.
 • Mer kännbara straff för de arbetsgivare som underlåter att ta sitt arbetsmiljöansvar.
 • Trygga anställningar för att bekämpa tystnadskulturen kring sexuella trakasserier.
 • Upptrappade satsningar på arbetsmiljöforskningen.

Workers memorial day startade 1970 i USA av American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations (AFL-CIO) och är den största sammanslutningen av fackförbund i USA och representerar mer än 12 miljoner arbetare. Dagen uppmärksammas numera i många länder över hela världen.

Nio arbetare förolyckades i byggbranschen förra året:

 • -Betongarbetaren Jan Lindblom, 65 år, dog av skadorna efter att ha fallit drygt fem meter mellan takstolarna i samband med takläggning. Fallskydd saknades.
 • -En 51-årig ventilationsmontör dog efter att ha fallit 18 meter på ett bygge i Jönköping. Mannen föll genom ett hål som tagits upp för ett aggregat.
 • -En 56-årig grävmaskinist och egenföretagare dog efter att ha fått schaktmassor över sig vid grävningsarbete i Hudiksvall.
 • -En 47-årig byggnadsarbetare dog efter att fallit drygt sju meter genom ett tak som brast. Mannen arbetade med att byta takplattor.
 • -En 58-årig anläggningsarbetare dog efter att ha blivit påkörd av ett tåg. Mannen var anställd av ett gräv- och anläggningsföretag som var anlitat av Mälarenergi.
 • -En 58-årig byggnadsarbetare dog av sina skador efter att ha fallit flera meter från en stege.
 • -En 70-årig lastbilschaufför och egenföretagare dog efter att ha klämts av väggelement i samband med avlastning av väggmoduler.
 • -En 26-årig kranbilschaufför dog efter en klämolycka i samband med att en byggbod skulle lyftas av.
 • -En 70-årig anläggningsarbetare dog efter att ha fått ett betongblock över sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Politiker får 55 par handskar - för de som dog på jobbet 2017

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig