info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

300 000 tegelstenar – 15 meter högt: ”Väldigt speciellt”

Domstolsbyggnaden i Malmö är ingen vanlig fasadmurning. Dubbla rader med mursten, totalt 300 000 stenar ligger snart stadigt på plats och pryder den nya byggnaden.

Muraren Pär Göransson gillar uppdraget och dess utmaningar även om det krävde en del löpande samtal med konstruktören i början.

−Nu rullar det bara på. Arkitekten är en berömd dansk arkitekt och ritningarna visar även hur murningen ska göras och den stämmer exakt. Vi behöver inte kapa en enda sten. Det passar alltid ända fram till fönstren, säger Pär.

Man kan ana att han är imponerad av den noggrannhet med vilken arkitekten och konstruktören tänkt igenom hur murningen ska göras.

−Det är väldigt speciellt. Danska arkitekter är bra på murning. Vi fäster metallvinklar i betongbjälklagen. Metallvinklarna ger stöd till ihopgjutna tegelbalkar med armering i. Därifrån bygger vi, sten för sten.

Sedan november förra året har Pär och hans sju kolleger från Murbolaget AB jobbat med fasaden.

−Utmaningen är att få det att hålla ihop. Det är många fönsternischer att ta hänsyn till. Fasaden är dubbelt så tjock jämfört med hur det brukar vara. Två rader med stenar och varannan sten läggs med koppsidan (gavelsidan) utåt.

Murarna sätter även sten invändigt som är tunnare, ungefär som man sätter kakelplattor, så att det ska se ut som om de bärande väggarna är murade utifrån och in.
Fönstren på nedervåningen är igenmurade i ett rutmönster.

− Det är ju rättegångar där inne och man kanske ville ha insynsskydd.

Under vissa takutsprång ska murarna sätta stenar på undersidan.

− Då använder vi någon form av klister, typ som plattsättarna använder när de sätter kakel.

I oktober ska fasaden vara klar. Det rullar på snabbt nu – när de fått kläm på konstruktionen. Pär Göransson och hans kollegor kan känna sig stolta över sitt arbete.

Murare: Jonas Sjöberg, Jimmy Nimark, Dan Rosengren och Pär Göransson. Fotograf: Katarina Hollosy Boo
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 300 000 tegelstenar – 15 meter högt: ”Väldigt speciellt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig