info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket sänker sina lönekrav

Byggnads sänker sina krav på lönenivåer för utomeuropeiska arbetare som söker arbetstillstånd. Isoleringsmontören Ivan Stefurak hoppas att det ökar hans chans att få stanna.

Byggnads lämnar löneuppgifter som underlag till Migrationsverket inför beslut om arbetstillstånd, eftersom villkoren ska vara i nivå med avtalet. Byggnads har ansett att snittlöner ska gälla. Men i fortsättningen kommer Migrationsverket få yttranden där lönen ligger tolv procent lägre.
– Vi har bestämt att i våra yttranden till Migrationsverket kommer vi använda oss av 88-procentsnivån i fortsättningen. Den informationen gick vi ut med till regionerna några dagar efter domen, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads.
Hon syftar på ett mål Byggnads nyligen förlorade mot det irländska företaget ICDS i Arbetsdomstolen.


Läs mer om ICDS-domen:

AD: Okej att betala 88%
Reaktioner på domen
Krav på full lön kvar trots förlust

”Sitter på kruttunna”

ICDS hade betalat sina irländska anställda 88 procent av full lön. De pekade på att den nivån gäller arbetare utan svenskt yrkesbevis, enligt byggavtalet. Byggnads hävdade att irländarna var yrkesmän som ändå skulle ha full lön. Men domstolen gav företaget rätt.
Att Byggnads efter domen sänker lönenivån i sina yttranden till Migrationsverket kan möjligen ändra förutsättningarna för isoleringsmontören Ivan Stefurak från Ukraina. Vi har tidigare berättat om kallduschen han fick i början av augusti. Efter fyra års arbete i Sverige hade han väntat sig ett permanent uppehållstillstånd, i stället fick han fyra veckor på sig att lämna landet. I Stockholm har han fru, lägenhet, jobb och utbildningsplaner. Nu har han överklagat och får vara kvar i väntan på nytt besked.
– Det känns som att jag sitter på en kruttunna och väntar på att den ska explodera, säger han.

Lönen bedömd som för låg

Ivan Stefurak menar att han borde ha fått uppehållstillstånd om 88-procentregeln hade följts. Nu gjorde Migrationsverket i stället bedömningen att han inte haft avtalsenlig lön under de år han arbetat i Sverige.


Läs mer om Ivans fall:

Ivan kan utvisas för sin lön
Oklart vilken lön som ska gälla Ivan

Inför beslutet om att neka honom uppehållstillstånd frågade Migrationsverket i brev till Ivan Stefurak om han hade yrkesbevis. I brevet hänvisas också till att 88 procent av lönen gäller den som saknar ett sådant. Han meddelade att han inte har yrkesbevis, ändå finns resonemanget sedan inte med i själva beslutet utan där refereras till högre lönekrav. Samma sak gäller hans kollega Andrei Myslivets som Byggnadsarbetaren också pratat med. De har haft årsinkomster på mellan 292 000 och 375 000 kronor i Sverige.

”Enormt stor efterfrågan”

På Byggnads har man hävdat att det är orimligt med en lönenivå på endast 88 procent för dem som kommer hit från länder utanför EU. Facket menar att man kan utgå från att de är yrkesmän då arbetsgivarna inte hittat någon som kan göra jobbet på närmare håll (jobben måste först annonseras ut inom EU).
Egentligen är inställningen fortfarande densamma.
– Vi är helt säkra på att de som kommer hit presterar likvärdigt som den svenske yrkesarbetaren, säger Roger Johansson, chef för avtalsenheten på Byggnads förbundskontor.
Men han konstaterar att man nu får anpassa sig efter rättspraxis.
Ivan Stefuraks arbetsgivare Yauhen Blahadarau avfärdar att det måste vara yrkesmän.
– Efterfrågan på armar och ben är enormt stor. Det saknas personal, det är ofta inte en kompetensfråga utan det är fråga om att ha en person man kan lära upp till uppgiften, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket sänker sina lönekrav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig