info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

200 personer brottsanmälda i bemanningsbranschen

Skatteverket har brottsanmält 200 personer i bemanningsbranschen. Hittills har verket gjort revision i 150 bolag, vilket lett till skattehöjningar på 330 miljoner kronor.

Skatteverket drog i våras i gång en utredning mot svarta pengar i bemanningsbranschen. I de flesta fall är det mindre underentreprenörer, i personalintensiva branscher som bygg, lager, städ, flytt/transport som fastnat i Skatteverkets garn.
– Det är personer utan utbildning som inte direkt kan välja och vraka på arbetsmarknaden som tvingas till svartjobben. Inom byggbranschen är det till exempel knappast gruppen elektriker, som betalas med svarta pengar, säger Pia Bergman på skatteverket, till tidningen Dagens Industri.
Urvalet av bolag är inte slumpmässigt utan grundas på tips från allmänheten och från ekobrottsmyndigheten, skriver tidningen.

Resultatet talar sitt tydliga språk. 330 miljoner kronor i skattehöjningar, varav en tredjedel redan har betalningssäkrats. Betalningssäkring innebär att man via domstol gått till kronofogden och gjort utmätning, beslagtagit tillgångar och låst kundfordringar.
200 personer har också brottsanmälts. Ofta är det frågan om grova bokförings- och skattebrott eller medhjälp till brotten, vilket ger fängelse.
Sammanlagt 75 skatteverksanställda på 40 orter ägnar sig åt utredningarna på heltid. Arbetet fortsätter med nya utredningar mot 400 utvalda företag.
– Minst lika viktigt som skatteintäkterna är saneringen på marknaden. För varje näringsförbud ökar marknadsandelen för de seriösa aktörerna, säger Pia Bergman till Dagens Industri.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 200 personer brottsanmälda i bemanningsbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig