info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

20 000 östeuropéer på danska byggen

I början av året arbetade drygt 20 000 östeuropeiska byggnadsarbetare på danska byggarbetsplatser. Det motsvarar 9-13 procent av det totala antalet anställda i branschen.

Det framgår av en färsk rapport från FAOS, forskningscentret för arbetsmarknads- och organisationsstudier vid Köpenhamns universitet.
Av de drygt 20 000 byggnadsarbetarna från östeuropa beräknas cirka 13 000 vara utstationerade till bygg- och anläggningsarbeten i Danmark.
Därutöver finns ett okänt antal östeuropeiska byggnadsarbetare utan papper eller arbetsillstånd i landet, främst egenföretagare.
De östeuropeiska byggnadsarbetarna tjänade 25-28 procent mindre än sina danska kollegor.
Enligt arbetsgivarna var orsaken att östarbetarna var mindre kvalificerade och mindre effektiva, samt att kostnaderna för att anställa dem var högre.
Samtidigt uppgav flesta tillfrågade företag att de var nöjda med att östeuropeiska anställa. De var mer flexibla än sina danska kollegor, t ex när det gäller arbetstider.
Även organisationsgraden var låg. Endast 2-4 procent av östarbetarna var med i facket jämfört med 80-89 procent av de danska byggnadsarbetarna.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 20 000 östeuropéer på danska byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig