info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

160 000 kronor i böter efter strejk

107 australiska byggnadsarbetare hotas av dryga böter efter en strejk. En regeringskommission har stämt järnväggsbyggarna som nu får internationellt stöd.

I februari 2005 genomförde byggnadsarbetare på järnvägsbygget mellan Perth och Mandurah i västra Australien en protestaktion. Bakgrunden var att en facklig ledare hade fått sparken.
Nu har en kommission, Australian Building and Construction Commission (ABCC), beslutat att åtal ska väckas mot 107 av järnvägsbyggarna. ABCC tillsattes av regeringen för att övervaka den hårda lagstiftning som Australien infört för att begränsa fackliga aktioner.

Den fackliga världsfederationen, ICFTU, med 155 miljoner medlemmar bakom sig, reagerar nu mot åtalen. ICFTU:s generalsekreterare, Guy Ryder, uppmanar i ett brev Australiens premiärminister John Howard att stoppa åtalen.
I brevet pekar ICFTU på att man tidigare kritiserat lagstiftningen som ”bryter mot fundamentala regler som Australien har åtagit sig att följa”. ICFTU konstaterar att Australien och Korea är bland de stater som nu bryter mest mot internationella regler i arbetsmarknadsfrågor.

De 107 järnvägsbyggarna riskerar att dömas till böter på upp mot 160 000 kronor vardera.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 160 000 kronor i böter efter strejk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig