info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

15 000 ryska byggarbetare i Mariupol: ”Bygger över döden”

Cirka 15 000 ryska byggnadsarbetare befinner sig i ryskockuperade Mariupol i Ukraina för att bygga upp en ny stad.

Ett av Mariupols många skadade hus. Foto: Mostphotos

Den norska tidningen Verdens Gang är en av få tidningar från västvärlden som fått resa in i den ockuperade staden Mariupol. Tidningen har fått uppgifter om att cirka 15 000 ryska byggnadsarbetare är på plats för att, för rysk räkning, bygga upp staden. Verdens Gang har publicerat bilder på byggarbetare i orangea västar och enligt satellitbilder från ett amerikanskt bolag kan man se mängder av byggmaterial i staden.

Ukrainska myndigheter och organisationer anklagar Ryssland för att ”bygga över döden” och att man använder återuppbyggnaden för att skyla över hur många som skadats och dött på grund av kriget och ockupationen.

Verdens Gang visar bilder på förödelsen efter den ryska militärens framfart och bombningar. Bland husresterna ligger porslin, leksaker, skivsamlingar, skolböcker och familjealbum. I stort sett hela staden ligger i ruiner och enligt FN har cirka 90 procent av stadens byggnader skadats.

Ryska myndigheter hävdar att Mariupol har 212 000 invånare, medan befolkningen enligt Ukraina uppmättes till 425 600 invånare, innan invasionen. Ryssland har som uttalat mål att befolkningen ska öka till 500 000 innan 2035.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 15 000 ryska byggarbetare i Mariupol: ”Bygger över döden”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig