info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

1200 byggen får besök i veckan – här är vad som granskas

Stoppa olyckorna genom att riskbedöma jobben i ett tidigt skede. Det är budskapet under Byggnads arbetsmiljövecka som inleddes under måndagen. 1 200 arbetsplatser ska få besök.

1200 arbetsplatser besöks under Byggnads arbetsmiljövecka
Dags igen för Byggnads arbetsmiljövecka. Foto: Margite Fransson

Dödsfall och allvarliga olyckor avlöser varandra i byggbranschen. Trots att faror ska förebyggas genom bland annat ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

LÄS ÄVEN: Byggfusk bakom stenras på barn 

Under Byggnads årliga arbetsmiljövecka riktar facket ett särskilt fokus på planering av arbetsmiljön.

– Att göra tidiga riskbedömningar där arbetstagare involveras är en grundläggande förutsättning för fungerande arbetsmiljöarbete. Ändå är det få arbetsgivare som följer lagen och har rutiner för detta. Nu gör vi en riktad insats för att få en säkrare bransch för våra medlemmar, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

1 200 kontroller

Det är sjunde året som veckan genomförs. Byggnads skyddsombud gör 1 200 kontroller som fokuserar på riskbedömningar i ett tidigt skede.

– Det här är den största enskilda arbetsmiljöinsatsen som görs i Sverige. Vi har utbildat 80 handledare som i sin tur kallat samtliga våra 3 400 skyddsombud till utbildning i de här frågorna, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads.

Arbetsmiljöveckan är ”den största enskilda arbetsmiljöinsatsen som görs i Sverige” enligt Byggnads. Foto: Margite Fransson

Var tredje otrygg

Tidigare presenterade Byggnads en medlemsundersökning bland 3 500 medlemmar där 73 procent uppgav att varken skyddsombud eller annan arbetstagare fått möjlighet att medverka i planeringen av deras nuvarande projekt. Var tredje byggnadsarbetare svarade att man inte känner sig trygg på sin arbetsplats då det gäller arbetsmiljö.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 1200 byggen får besök i veckan – här är vad som granskas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig