info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

100 covidsjuka på storbygget – byggnadsarbetare fick ingen sjuklön

Hundra byggjobbare visade sig vara smittade på Northvolts batterifabrik i Skellefteå förra veckan och testerna kommer nu att intensifieras. Samtidigt väcks frågan hur det står till med sjuklön för vissa arbetare sedan en person inte fått någon ersättning.

Förra helgen krävde det regionala smittskyddet att Northvolt skulle genomföra en storskalig testning av alla på bygget av batterifabriken i Skellefteå. På bygget finns alltifrån svenska storspelare så som Bravida till mindre kända utländska företag.

På måndagsmorgonen förra veckan fick alla på väg in till arbetsplatsen testa sig i ett tält utanför bygget. Det visade sig att 100 av 1100 som testades hade covid-19, varav cirka 20 personer hade den nya brittiska mutationen.

Bland fackliga företrädare har frågan väckts om de som visat positiva svar varit asymtomatiska eller om flera av dem gått till jobbet hängiga.

– Det är bara en fundering vi fackliga förtroendemän har. Vi funderar på om det finns företag som inte betalar ut sjuklön. Om man inte får lön när man är sjuk är det ju inte så konstigt att man går till jobbet om man bara har lätta symtom men känner sig frisk i övrigt, säger Pierre Klingstedt, Byggnads ombudsman.

Frågan har aktualiserats sedan en anställd på ett av företagen på plats nyligen vände sig till facket eftersom han inte fick ersättning vid sjukdom.

– Vi hjälpte honom. Han var sjuk i tolv dagar men fick inte ett öre. Han jobbar i ett utländskt företag.

Fem företag på bygget saknar kollektivavtal. Det gör att facket inte har någon insyn i hur vissa av företagen sköter sig när det gäller ersättning vid sjukdom.

– Vi kan inte påstå någonting eftersom vi inte vet. Men vi är oroliga. Vi undrar om det finns fler än den här mannen som inte får sjuklön.

Nästan var tionde arbetare var covid-sjuka i början på förra veckan. Foto: Mostphotos

Jesper Wigardt är kommunikationsansvarig på Northvolt. Han berättar att företaget testat anställda ända sedan coronaviruset började spridas i Sverige.

– Vi har gjort 3000 tester sedan årsskiftet och av dem har cirka 5 procent varit positiva; 150 personer. Jag vill inte förringa smittan, men det är i linje med hur det ser ut i samhället i övrigt.

En av arbetarna fick ingen sjuklön. Han vände sig till facket. Vet ni om de som testats positivt för covid-19 verkligen får sjuklön?

– Från vår sida är det solklart. Entreprenörerna och deras underentreprenörer ska följa svenska regler och därmed ska alla ha sjuklön. Om det är så att en del inte får ersättning måste vi titta närmare på detta. Jag hoppas att det fall du beskriver var ett olyckligt undantag. Men vi kommer att följa upp det här med våra entreprenörer.

Men om man sätts i karantän för att man varit nära någon som är sjuk? Får man ersättning då?
– Det är en kostnad som vi från Northvolt får ta. Vi står för den kostnaden som det företaget får ta i de fallen.

Facket säger att Northvolt gör ett bra smittskyddsarbete ute på arbetsplatsen men att det fortfarande är trängsel vid sittplatser och i omklädningsrum.

– Vi har haft en dialog kring bodarna, som utökats dramatiskt i takt med att fler människor jobbar här. Men om det finns behov av ännu fler bodar, måste vi så klart ha en dialog med facken och lösa det.

Pierre Klingstedt berättar att han under veckan kommer att lägga ut lappar i barackerna där arbetarna bor om att de har rätt till sjuklön och att de kan vända sig till facket om de vill ha hjälp.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 100 covidsjuka på storbygget – byggnadsarbetare fick ingen sjuklön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig