info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

08 Betonghåltagning svarar: ”Följer lagar och avtal”

08 Betonghåltagning Riv & Sanering och andra näraliggande bolag väljer att svara på några av våra frågor via mejl.

Samma personer som äger 08 Betonghåltagning är på olika sätt också involverade i bolagen Rivkompaniet i Stockholm, Hålmetoder Riv & Sanering Söderort samt 13 Rätt Bemanning & Rekrytering. Byggnadsarbetaren har uppgifter som visar att ägarna utnyttjat arbetare från främst Albanien och Nigeria genom att ge dem provanställningar i ett av sina bolag för att sedan, när provanställningen är över, slussa dem vidare till ett andra bolag för en ny provanställning. I vissa fall plockas man också in på ett tredje bolag innan byggjobbarna skickas ut. Foto: Michael Toll

Sanna Claesson, vd för Rivkompaniet i Stockholm, har skrivit under flera av de provanställningar som staplats på hög. Hon vill inte låta sig intervjuas. Istället skriver hon: ”Då ägarna till 08 Betonghåltagning tröttnat på rivningsbranschen och funderar på att avveckla företaget så avslutade jag min anställning där och fick i samband därmed ett bra erbjudande om att köpa upp Rivkompaniet”.

Läs mer: Så utnyttjas B-laget 

Joakim Lundström, vd på 08 Betonghåltagning och verkligen huvudman för flera av de aktuella bolagen, har vi också sökt. Mejlsvar kommer från ”Ledningen på 08 Betonghåltagning”.

Esat, som de säger sig ha försökt nå, ska ha erbjudits företagshälsovård och rehab, men inte dykt upp. ”Vi på 08 Betonghåltagning har följt bolagets arbetsmiljöpolicy och har vidtagit de åtgärder som ska göras i samband vid olyckshändelser på arbetsplatsen.”

”Sa upp sig”

På omvägar ska de hört att han mår bra i dag och är helt återställd. Bolaget skriver att han sades upp på grund av arbetsbrist. Skanska fick dock en annan förklaring enligt Andy Hägglund, produktionschef på Skanska.

– Enligt de uppgifter vi har sa han upp sig sedan. Så han var tillbaka i arbete men slutade i företaget.

Angående uppgifter om att anställda tvingats plocka ut pengar från bankomaten och betala tillbaka skriver bolaget att de ”inte känner till eller står bakom”.

”Stämmer inte”

Gällande övrig kritik så pekar ledningen på sin policy om att lagar och regler alltid ska följas. ”Samtliga ska ha ett giltigt körkort och att påståendet om att någon ska ha arbetat 24 timmar i sträck eller riva asbest utan skydd stämmer inte eftersom detta strider mot lag”.

Läs mer: Byggjättarna tar in bolaget – trots ”Trötta ut han” 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 08 Betonghåltagning svarar: ”Följer lagar och avtal”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig