Publicerad 8 mars 17:30

Qamar översatte byggtugget till arabiska: ”I byggbranschen klarar man sig inte utan svenska”

När byggingenjören Qamar Happoush fick sitt första jobb i Sverige hade hon svårt att förstå alla byggtermer. Därför samlade hon alla svåra ord och översatte dem. Nu har hennes lista resulterat i världens första svensk-arabisk-engelska bygglexikon. "I byggbranschen går det inte att klara sig utan svenska", säger hon.

Byggbranschen skriker efter arbetskraft. Samtidigt är arbetslösheten bland nyanlända skyhög. Vägen till en lösning går via språket, menar byggingenjören Qamar Happoush.
– Alla kan få praktik men ingen får ett jobb. Det handlar nästan alltid om att svenskan inte är tillräckligt bra, säger hon.

LÄS MER: Språkförbistring en säkerhetsrisk på bygget

Qamar Happoush talar utifrån egen erfarenhet. Bara några månader efter att hon 2015 flytt krigets Syrien fick hon jobb på byggnadsfirman Otto Magnusson. Men även om yrkeskompetensen fanns så var språket ett problem. Kollegerna svängde sig med byggnadstekniska termer och Qamar Happoush hade svårt att hänga med.
– Jag satt på möten och bara lyssnade utan att vara med i diskussionerna, men jag skrev ner alla svenska ord jag inte förstod. Sen översatte jag dem till arabiska hemma. Efter fyra månader hade jag 1 500 ord. Efter ett år hade jag över 2 000.

LÄS MER: De vill överbrygga språkbarriären

Tillsammans med byggfirmans vd diskuterade Qamar Happoush hur hennes ansträngningar skulle kunna komma fler till del. Det beslutades att det skulle sammanställas i ett lexikon, och att det skulle vara gratis för alla som ville använda det.
– Vi översatte alla byggtermerna till engelska också. Vi vill att så många som möjligt ska kunna få nytta av det och engelska är bättre för de nyanlända som inte talar arabiska, säger Qamar Happoush.

Testa världens första svensk-arabisk-engelska bygglexikon här!

Efter att hennes översättningar kvalitetssäkrats och ett it-företag byggt en plattform lanserades i dag världens första svensk-arabisk-engelska bygglexikon.
– Det är inte bara för byggingenjörer utan för alla som jobbar på ett bygge. Snickarna, VVS:arna, takläggarna, alla, säger Qamar Happoush.
Men att lexikonet är lanserat betyder inte att det är färdigt. Qamar Happoush samlar ständigt nya ord, och användarna får gärna föreslå egna. Nästa steg är att underlätta språkinlärningen ytterligare genom att lägga till bilder.
– När jag ser något fotar jag det direkt med mobilen, säger Qamar Happoush. Det hjälper mig också, för ibland glömmer jag fortfarande bort de svenska byggtermerna.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Personligen känner jag att språket kommer snabbt nog när man väl jobbar,det som tar enormt med tid är attityden till olika arbetssätt och SÄKERHETEN framför allt.
    Det är svårt nog att få infödda svenskar att ta till sig säkerhetsregler och östeuropa kommer långsamt in i det hela men kanske med hårt arbete och klara besked angående säkerheten från dag 1 så kan det säkert bli något bra..

  2. Jag prövade med "Hink" vilket torde var ett vanligt svenskt ord, men inte fanns detta ???

    Engelska= Bucket

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se