Publicerad 3 november 2017 14:35

Hovrätten friar SSAB – ingen ansvarig för industrimontörernas död 2013

Precis som tingsrätten friar hovrätten SSAB från ansvar för olyckan i Luleå 2013, som skördade två industrimontörers liv. Åklagaren har inte lyckats bevisa "att någon inom SSAB begått ett arbetsmiljöbrott", skriver domstolen.

SSAB frias från ansvar för den dubbla dödsolyckan på industriområdet i Luleå 2013, meddelade Hovrätten för övre Norrland på fredagen.
"Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att åklagaren inte visat att arbetsplatsolyckan berott på att någon inom SSAB begått ett arbetsmiljöbrott. SSAB ska därför inte betala någon företagsbot", skriver domstolen.


LÄS MER:
Två industrimontörer drunknade i tjära

De bägge industrimontörerna miste livet när de den 14 oktober 2013 skulle tömma en cistern som innehöll stenkolstjära. Men nivåmätaren visade fel, och när montörerna tog hål i cisternen vällde flera kubikmeter tjära ut och dränkte männen.
Arbetsmiljöåklagare Christer Forssman åtalade SBAB och en utpekad arbetsledare för arbetsmiljöbrott men i augusti 2016 valde Luleå tingsrätt att fria. I domen menade tingsrätten att det fanns "en mängd samverkande olyckliga omständigheter som bidragit till olyckan". Särskilt den felinställda nivåmätaren tillmättes stor betydelse. Men åklagaren menade att defekt utrustning inte friade SSAB från ansvar och överklagade den del av den friande domen som rörde företagsboten.

LÄS MER: Dödsolyckan på SSAB prövas på nytt

Nu har alltså även hovrätten slagit fast att ingen kan lastas för männens död.
– Tingsrätten menade att om nivåmätaren inte hade varit felinställd så hade inte de här personerna mist livet. Min inställning är att om SBAB hade känt till vad som fanns i tanken så hade inte nivåmätaren haft någon betydelse, sade kammaråklagare Christer Forssman till Byggnadsarbetaren i anslutning till hovrättsprövningen.

Nyckelord:

Domar

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Hej! jag arbetade 2007 med att säkra av området runt tjärtanken, samma återkommande underhåll/sanering av beck-stoft i tjärtanken som 2013 då var vallarna mycket lägre och området mycket större som becket tjäran vatten skulle flyta ut på, med en dyrare sanerings kostnad av området,och mer förorenat dagvatten att rena i anl, redan då skrevs en tillbudsrapport om att uh-mekaniker som skar hål i tjärtanken för att kunna köra in en mindre bobcat skotta ut beck stoft ur tanke var tvungna att springa/krypa upp för de lägre vallarna för att inte dränkas när beck/tjäran/vatten vällde ut ur tanken,nivån i tanken går att kontrollera/mäta med handhållen värmekamera som vi provat när jag var där och finns på kv-75 el avd och manuellt mätning också ett 10-tal nivåuttag med ventiler som sitter på sidan av tanken på marknivå för att dränera bort vatten ur tjäran på olika nivåer i tanken, jag anser att olyckan kunde ha undvikits med en riskbedömning med alla fakta på bordet av kompetentpersonal, tro...

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se