info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

VVS-företagen: Låt arbetare böta

Krav har växlats på teknikinstallationsavtalets område. Ett yrkande från VVS-företagen rör ersättningsskyldighet för arbetare som orsakar företaget kostnader genom att inte följa chefens instruktioner.

”Sveriges ekonomi utvecklas nu väl” skriver Byggnads i inledningen till sina avtalsyrkanden. VVS-företagen ser istället ”allt större frågetecken kring vår framtida konkurrenskraft”.
De spretande perspektiven går igen i parternas respektive krav. Byggnads vill i enlighet med LO-samordningen se löneökningar på 2,8 procent med ett lägsta kronpåslag om 672 kronor per månad. VVS-företagen kräver istället att industrins märke ska gälla. Arbetsgivarna kräver dessutom utökat utrymme till företagsnära lönebildning.

Lärlingslöner i fokus

Flera avtalskrav rör lärlingar. VVS-företagen yrkar att provanställningstiden för lärlingar ska utökas från dagens sex till nio månader. Dessutom vill arbetsgivarna förändra fördelningstalen för lärlingar med ackord eftersom lönenivåerna inte ”står i paritet med bidraget till verksamheten”.
Byggnads pekar å sin sida på att lärlingar som inte går på ackord tjänar sämre. För att komma tillrätta med det föreslås att fördelningstalet ska beräknas på lönen för den arbetstagare som lärlingen arbetar närmast, istället för som i dag på lägsta tim- och månadslön.

Vill öka arbetstiden

Byggnads kräver ökade pensionsavsättningar. Förbundet vill också se ytterligare en timme i arbetstidsförkortning. VVS-företagen vill istället att arbetstidsförkortningen minskar med minst två timmar per år. Ett annat arbetsgivarkrav är att utöka tidsspannet under vilket den ordinarie arbetstiden får förläggas, till mellan klockan 06 och 19.
Liksom i förhandlingarna om byggavtalet yrkar Byggnads på att tidsbegränsningen på havandeskapslön slopas så att gravida inte riskerar att gå miste om ersättning från Försäkringskassan.

Slarviga arbetare ska få böta

VVS-företagen levererar också en potentiell stridsfråga. Om ett företag blir drabbas av böter eller sanktionsavgift till följd av att en arbetstagare ”bevisligen underlåtit att följa givna instruktioner” ska arbetstagaren bli skyldig att ersätta företaget för en del av kostnaden. Hur stor arbetstagarens ersättningsskyldighet ska vara preciseras inte men VVS-företagen skriver att syftet är att ”skapa ett kännbart incitament som motiverar arbetstagaren att följa de instruktioner som lämnats.”

Teknikinstallationsavtalet tecknas mellan Byggnads och VVS-företagen, som är en del av Installatörsföretagen.
Det berör omkring 14 000 arbetstagare. Den största gruppen är rörmokare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: VVS-företagen: Låt arbetare böta

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig