info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strejk kan bryta ut i april

Byggnads uppger att man hoppas att uppsägningen av byggavtalet ska sätta press på arbetsgivarna så att man når en förhandlingslösning. Man vill inte kommentera risken för konflikt.

I dag fattade Byggnads avtalsråd beslut om att byggavtalet ska sägas upp. Det kommer sig av att man inte är nöjd med de åtgärder för ordning och reda som en partsgemensam arbetsgrupp har kommit fram till, Byggnads krav på ett huvudentreprenörsansvar har inte gått igenom.
När Byggnadsarbetaren når förbundets ordförande Johan Lindholm strax efter att avtalsrådet avslutats är avtalet inte formellt uppsagt. Han säger att detta kommer ske inom ”den närmsta tiden”.

Vill inte kommentera strejkrisken

När avtalet sagts upp slutar det att gälla den 31 mars och från april blir det därmed möjligt för parterna att ta till stridsåtgärder, så som strejkvarsel. Men Johan Lindholm vill inte prata om risken för strejk i dagsläget. Han säger att det man nu är ute efter är att komma tillbaka till förhandlingsbordet för konstruktiva förhandlingar. Att man sagt upp avtalet för att uppnå detta och försöka nå en lösning den vägen.
Men hur långt är ni beredda att gå om det inte fungerar förhandlingsvägen?
– Det är det för tidigt att sia om.
På avtalsrådet samlades 116 företrädare från Byggnads runt om i landet.
– Det var ett enstämmigt väldigt besviket avtalsråd, säger Johan Lindholm.
Han säger att deltagarna hade trott att man skulle ha kunnat få fram en svensk modell för ett huvudentreprenörsansvar och han betonar att motsvarande lösningar finns i andra länder, exempelvis Norge och Finland.
Det Byggnads vill ha är en regel som innebär att den vars arbetsgivare inte följer avtal och överenskomna villkor först ska rikta sina krav mot denne arbetsgivare. Om det inte ger resultat kan kraven i stället riktas mot huvudentreprenören eller någon annan entreprenör högre upp i entreprenadskedjan. Om denne då inte kallar till förhandling inom tio dagar skulle den bli betalningsskyldig, enligt Byggnads modell.

”Tveksamt om de har rätt att säga upp”

Sveriges Byggindustrier har konsekvent vänt sig emot tanken att ett företag på det sättet skulle kunna få ta över ett annat företags betalningsansvar. I dag är det via Byggnadsarbetaren som Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind får beskedet att avtalet ska sägas upp.
– Det är förvånande att Byggnads uttalar sig på det här sättet och att de säger upp avtalet. Vi har tillsammans i arbetsgruppen löst uppgiften med oegentligheter i entreprenadskedjan. Och det här är en rapport som båda parter har skrivit under och det har aldrig tidigare hänt att parterna inte följt rekommendationer från en arbetsgrupp, säger han.
Han säger vidare att solidaransvaret var ett utredningsuppdrag för arbetsgruppen, att man inte hade i uppdrag att föra in ett solidaransvar i kollektivavtalet.
– Jag är tveksam till om Byggnads ens har rätt att säga upp byggavtalet, säger Mats Åkerlind.

Jenny Berggren
Cenneth Niklasson

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strejk kan bryta ut i april

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig