Tema: HUVUDANSVAR

Publicerad 14 februari 2014 12:21

Ordning och reda-rapport klar

Men nyckelfrågan ännu olöst

Sveriges Byggindustrier är nöjda med rapporten. Byggnads vill inte kommentera rapporten förrän efter avtalsrådets möte nästa vecka. Värt att notera är att arbetsgruppen inte har kunnat enas om Byggnads nyckelfråga: huvudentreprenörsansvar.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier har idag tagit emot den färdiga rapporten för ordning och reda i byggbranschen. Rapporten består av båda parternas förslag för ordning och reda, där Byggnads förslag är ett huvudentreprenörsansvar. I uppgörelsen låg att om inte någon av parterna är nöjda med förslaget så har man rätt att säga upp byggavtalet.

"Inväntar avtalsrådets åsikter"

Byggnads skriver i ett pressmeddelande: "Nu ska vi analysera rapporten och Byggnads avtalsråd ska den 20 februari ta ställning och besluta om eventualla åtgärder. Vi håller oss till Byggnads interna demokratiska process och kommer därför inte kommentera rapporten förrän avtalsrådet har fattat beslut."

Nyckelfrågan olöst

På sidan två i rapporten skrivs emellertid klart och tydligt att arbetsgruppen inte kunnat enas om något solidaransvar i entreprenörsleden. Den fråga som Byggnads framhållit som den viktigaste.
Sveriges Byggindustriers vd tycks nöjd med rapporten: "Det är med stor tillfredsställelse som jag ser att arbetsgivare och fack gemensamt tar ansvar för justa villkor och sund konkurrens i byggbranschen. Vi skapar nu ett system som avlägsnar all eventuell oseriös verksamhet. Oseriösa aktörer ska inte ha något att hämta i vår bransch, säger Ola Månsson , vd Sveriges Byggindustrier.

Avtalsrörelsens hetaste fråga

Byggnads krav på huvudentreprenörsskap var senaste avtalsrörelsens hetaste fråga. Det var snubblande nära en strejk, men landade i en arbetsgrupp för frågor om ordning och reda. Imorgon lördag går tidsfristen ut för gruppens arbete men redan idag presenteras alltså rapporten från arbetsgruppen.

Avtalet kan sägas upp

Nu ska Byggnads ta ställning till rapporten och fatta beslut om hur man ska gå vidare. Om någon av parterna inte är nöjd, kan denna säga upp byggavtalet med en månads uppsägningstid och det finns då risk för en omfattande konflikt på arbetsmarknaden. På torsdag nästa vecka samlas Byggnads avtalsråd, med representanter från hela landet, avtalsrådet har 116 ledamöter och har en rådgivande funktion.

KLICKA HÄR OCH LÄS HELA RAPPORTEN

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Det här är ett jävla skämt... Våran huvudfråga har dom inte löst.. Fy fan säger jag bara, De märks att Svenskt Näringsliv styr överallt.

 2. "På sidan två i rapporten skrivs emellertid klart och tydligt att arbetsgruppen inte kunnat enas om något solidaransvar i entreprenörsleden. Den fråga som Byggnads framhållit som den viktigaste."

  Då skall Byggnads säga upp byggavtalet och det blir konflikt.

 3. T.P tar upp den viktiga frågan angående vem som styr i denna fråga,det är ju de 3 stora drakarna och Svenskt Näringsliv som har härjat mest i denna fråga.Problemet är ju just nu så är vi inte starka nog för en konflikt fullt ut,pga av att arbetsmarknaden inte är lysande och det syns ingen vidare ljusning heller en tid framåt.Det finns en väg ut ur detta helvete,och det är att se till att alla soffliggare röstar fram Sossarna så att LO-s 10 punktsprogram träder i kraft.KURRE S

 4. Bra skrivet.....!
  Ut å Rösta bort Borgarnas Skeva Bidrags politik..
  Kurre for President.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

LÄS MER

Webbreporter

Tipsa Katarina Connheim!

Katarina Connheim
010-601 10 33
070-627 60 84
Skicka e-post

Raketbränsle i tanken

Maskinförarlönen upp med 5 procent på ett år.

Ett eller annat dödsfall får man väl räkna med. Eller?

I veckan utsåg vi utbyggnaden av Södra cell Värö till Årets sämsta bygge under stor uppmärksamhet. Kommentarerna från Väröcheferna gjorde mig ärligt förbannad. Och Arbetsmiljöverket avslöjade sig än en gång som landets zombiemyndighet nummer 1.

Tävling - vem är det här?

Vilken ständigt aktuell person döljer sig på den pixlade bilden? Mejla ditt svar till red@byggarb.se. Märk mejlet "Tävling". Senast den 1 mars vill vi ha ditt bidrag. OBS! Glöm inte att ange ditt namn, mobilnummer, adress och klädstorlek.

Har du förstört något på jobb i ett hem?

Har du förstört något på jobb i ett hem?

Svarsalternativ Antal röster
Nej, absolut inte! 66
Ja, det har hänt. 41

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se